Ei laajamittaiselle verkkourkinnalle

Keski-Suomen Piraatit
Kannanotto 16.3.2015

Keski-Suomen Piraatit: ei laajamittaiselle verkkourkinnalle

Vireillä oleva lainsäädäntöhanke verkkotiedusteluoikeuksien myöntämiseksi puolustusvoimille, poliisille ja mahdollisesti muillekin toimijoille sisältää suuria yksityisyyden suojaan liittyviä kysymyksiä.

On perusteltua, että puolustusvoimilla on jonkinasteinen, lailla säännöstelty, oikeus ulkomaantiedusteluun maanpuolustusta ajatellen. On kuitenkin pidettävä tarkoin huolta siitä, ettei valvontaa käytetä oman maan kansalaisiin ja sille on oltava vahvat oikeudelliset perusteet. Tämäntyylisen sotilastiedustelun osalta yhdymme Effin lausuntoon aiheesta 26.1.2015.

Sitävastoin nykyistä laajempia oikeuksia kotimaiseen Internet-liikenteen seuraamiseen ei tule myöntää. Kansalaiset käyttävät Internetissä toimivia viestintävälineitä luottamuksellisten asioiden jakamiseen sekä yksittäisissä keskusteluissa että suuremmissakin ryhmissä. Myös yhä useampi tukipalvelu toimii nykyään vuorovaikutteisesti verkossa. Näiden toiminta perustuu vahvaan luottamukseen yksityisyyden suojasta.

Verkkourkinta tavoitellussa laajuudessaan on vakavampi uhka Suomen kansalle kuin millaista turvaa sen väitetään tuovan. Seurannan hyödyt eivät edes välttämättä kompensoi yksityisyyden menettämistä: Charlie-iskujen tekijät olivat Ranskan viranomaisten tiedossa jo vuosia ennen iskuja; FBI seurasi Bostonin maratonille hyökännyttä kirgiisiä ainakin vuodesta 2011; jopa syyskuun 11. iskuista oli etukäteistietoa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla! Helsingin huumepoliisi taas on ansiokkaasti näyttänyt, kuinka viranomaisten käsissä olevaa tietoa on väärinkäytetty ja pyritty käyttämään lavastukseen. Täytyy muistaa, että jo nykyisen lainsäädännön puitteissa poliisi pääsee tarvittaessa seuraamaan vakavista rikoksista epäiltyjen tietoliikennettä.

On huolestuttavaa, miten laajoja oikeuksia olemme noin vain antamassa viranomaisille verkkoliikenteen laajamittaiseen seurantaan. On suorastaan käsittämätöntä, että etenkin vanhempi sukupolvi on tyystin unohtanut lähihistoriasta vastaavanlaisen valvonnan seuraukset. Eduskuntavaaleissa päätetään, kuinka pitkälle kansa on valmis luopumaan yksityisyydestään teoreettisen turvan tähden. Jokaisen ääniuurnalle menevän tulee tietää ehdokkaansa mielipide asiaan. Vanhan sanonnan mukaisesti kerran menetettyä yksityisyyttä ei noin vain palauteta.

Lisätiedot

Jonna Purojärvi, piirin varapuheenjohtaja, Piraattipuolueen tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

Miika Hämynen, piirin puheenjohtaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 46 6394864

Yksi vastaus artikkeliin “Ei laajamittaiselle verkkourkinnalle”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*