Alustava kiitos digitoimista

Mielipidekirjoitus, julkaistu Keskisuomalaisessa 24.11.2015.

On taas se aika vuodesta, kun päättäjät painivat talousarvion parissa myös Jyväskylässä. Budjettiesitystä läpikäyneenä haluamme kehua julkisesti kaupunginjohtajaamme, joka on nostanut ensi vuoden painopisteeksi digitalisaation ja siihen liittyvät toimet. Kaupungin tavoitteena on jatkossa käyttää avointa lähdekoodia ja toteuttaa avoimet rajapinnat kaikkiin kehitettäviin järjestelmiin. Nämä ovat juuri oikeita toimenpiteitä, jos halutaan edistää niitä kuuluisia innovaatioita.

Toivomme, että uusien avointen järjestelmien kehittämisen lisäksi kaupunkimme tuottaisi entistä enemmän myös avoimia tietoaineistoja yleisön saataville. Tähän auttaisi avoimen tiedon toimenpideohjelma, jossa määriteltäisiin tavat, joilla kaupunki tuottaa tietoa ja ne keinot, joilla ne julkistetaan ajantasaisesti ja historiatiedot säilyttäen.

Nykyisellään kaupunkimme käyttää paljon suljettuja tiedostomuotoja tiedon jakamiseen. Toivoa sopii, että tämän linjauksen myötä Jyväskylä ottaisi rohkeasti askeleen kohti avointen ohjelmistojen avoimia formaatteja ja seuraisi näin monia muita kaupunkeja ja maita ympäri maailman. Avointen tietomuotojen etuina ovat yhteensopivuus ja siirreltävyys. Lisäksi ne eivät sido Jyväskylää vuosikymmeniksi yhteen järjestelmään.

Linjausten vastaisesti kaupungin toimielinten päätösasiakirjat ovat harmillisesti edelleen varsin suljettuja. Uuteen TWeb-ohjelmistoon siirtymisen jälkeen saatavilla on enää pdf-muotoisia asiakirjoja, mitkä ovat erityisen hankalia lukea koneellisesti. Vuosia toivottu avoin rajapinta päätösdataan antaa edelleen odottaa itseään. Kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksia ei voi vieläkään seurata julkisesti esimerkiksi verkkolähetyksen välityksellä.

Onneksi avoimuutta ja osallisuutta lisännee talousarviossa muutamassa kohdassa esille nostetun osallisuusohjelman jalkauttaminen. Luotamme siihen, että kaupunkilaisten kanssa yhdessä tekeminen lisääntyy strategian mukaisesti entisestään.

Miika Hämynen
Arto Lampila
Jonna Purojärvi
Eetu Rantakangas

Keski-Suomen Piraatit

2 vastausta artikkeliin “Alustava kiitos digitoimista”

  1. Avoimen hallintokulttuurin ajaminen on piraattien ydinagendaa. Kehittämistä löytyy alkaen ihan pikkuasioista, vaikka kunnan- tai kaupunginvaltuuston kokousten tallenteiden tekemisestä. Espoosta löytyy huoja esimerkkejä siitä miten sikäläinen Kokoomusjohtoinen valtuusto toimii.
    http://www.hs.fi/kaupunki/a1447751240110?jako=0ce5ca2e235eb1bdff5797813ad9a259

    Vaalit tulee ja onneksi äänestetään. Kuntalaiset voivat miettiä miten asiat ovat menneet ja toimivat sen pohjalta vaaliuurnalla.

    Koodin avoimuus pitää olla loppukäyttäjälle täysin läpinäkyvä. Koodin avoimuuden merkitys on osto-osaamisen puolella. Palvelut siis pitää olla yhtä laadukkaita olipa ne toteutettu millä tekniikalla hyvänsä.

    Avoimet tiedostomuodot ja rajapinnat ovat tätä päivää. Ei muutakuin häxääjät vaan tarttumaan niihin. Sitten nähdään mitä saadaan aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*