Huijarit vieneet päästökaupassa miljardeja

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta ilmastohuijaukseen? Huijarit vieneet päästökaupassa miljardeja

Julkaisija Vastaukset
pirattimies # Posted on 14.12.2009 at 21.52
Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Huijarit+vieneet+p%C3%A4%C3%A4st%C3%B6kaupassa+miljardien+verotuotot/1135251476519

Euroopan unionin hiilidioksidin päästökaupassa on paljastunut laaja huijaus. Petolliset välittäjät ovat onnistuneet viemään veronmaksajilta eri maissa yhteensä noin viiden miljardin euron arvonlisäverot.

Petosryhmittymään on kuulunut lähinnä brittiläisiä jäseniä. Se on toiminut noin puolentoista vuoden ajan.

Euroopan maiden poliisiviranomainen Europol kiinnitti asiaan huomiota viime vuoden loppupuolella. Tällöin kauppa päästöoikeuksilla alkoi yllättäen kasvaa voimakkaasti monissa EU-maissa.

Viime toukokuussa kauppa saavutti huippunsa Ranskassa ja Tanskassa ja kauppaa käytiin paljon myös Belgiassa, Hollannissa, Espanjassa ja Britanniassa.

Useat maat muuttivat verosäädöksiään ja arvolisäveron periminen päästökaupasta lopetettiin toistaiseksi. Seurauksena kaupan määrä putosi monin paikoin 90 prosenttia.

Arvonlisäveroilla keinottelu ei ole sinänsä uutta. Yli valtiollisten rajojen tapahtuva hyödykkeiden kauppa antaa siihen mahdollisuuden. Menetelmää on aiemmin käytetty matkapuhelinten, mikrosirujen ja savukkeiden kaupassa.

Poliisi tuntee menettelyn nimellä ”verokaruselli” tai ”kadonneen välittäjän menetelmä”.

Päästöoikeuksien kaupassa menetelmä toimii siten, että esimerkiksi brittiläinen toimija ostaa päästöoikeuksia jostain muusta EU-maasta kuten Saksasta tai Itävallasta. Muutaman peitevälittäjän kautta tehdyn välikaupan jälkeen erä palaa Britanniaan, jossa se myydään paikalliselle ostajalle.

Välittäjä jättää arvonlisäveron tilittämättä ja laittaa sen omaan taskuunsa.

Brittipoliisi on tehnyt eteläisessä Englannissa asian tiimoilta ainakin seitsemän pidätystä. Petoksessa käärityt rahat ovat menneet poliisin mukaan ”luksusautoihin ja ylelliseen elämään”.

Laajojen päästöpetosten ilmitulo on ollut kiusallinen uutinen Kööpenhaminan ilmastokokouksessa, jossa Euroopan unionin edustajat yrittävät myydä päästökaupan malliaan muulle maailmalle.

Maksakaa vaan, idiootit. Minulta ei heru sentin senttiä tälle kuvottavalle maalle.