Oma kantani: kotiviljely on hyvä asia

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta kannabikseen ? Oma kantani: kotiviljely on hyvä asia

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 23.10.2009 at 13.26
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Paljon on piraateilla kantoja huumeasioihinkin, mutta kuten todettu, puolueella ei ole kollektiivista kantaa vaan piraatit saavat ajatella täysin itsenäisesti omaa kantaansa asiaan.

Luonnollisesti en allekirjoita tunnustusta kannabiksen polttamisesta yhtään sen enempää kuin laittomasta verkkolataamisesta, mutta näin verkkokeskustelun vuoksi voin olla kiistämättäkin sen. Laillisten keskushermostohuum… ”päihteiden” (alkoholi, kofeiini – joskaan ei nikotiini) käytön tunnustan. Huumeiksi näitä ei sovi kutsua, koska ne ovat laillisia. Huumausaineita ovat ne, jotka ovat huumausainelistassa lueteltu. ”Päihteinä” kaikki kolme yleisesti käytettyä ainetta ovat keskushermostohuum… prkl päihteitä (piristäviä tai lamaannuttavia), kun sen sijaan kannabis on keskushermostollisesti neutraali. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kannabiksesta ei saa kuollettavaa annosta kovinkaan helposti (vrt. piristävien huumeiden aiheuttamat sydänkohtaukset, lamaannuttavien aiheuttamat tajuttomuustilat (hengityksen pysähdys))… kovinkaan helposti, tarkoitan että LD50 (tappaa 50% koe-eläimistä) rotilla on kannabiksella 42 mg/kg puhdasta tetrahydrokannabinolia (THC). Käytännössä tämä tarkoittaa, että marihuanaa saisi polttaa kiloittain kerralla, että siihen kuolisi. Luonnollisesti ajatus siitä, että joku polttaisi tuhatta askia vastaavan määrän marihuanasätkiä päivässä on lähinnä vitsi. Ei tarkoita sitä, etteikö huume”valistajat” voisi käyttää teoreettista yliannostusriskiä kannabista vastaan. Tupakkaa polttamallakaan harva kuolee akuuttiin yliannostukseen, mutta teoriassa se on ainakin paljon todennäköisempää kuin THC-myrkytys. Kahvistakin saa vatsahaavan ennen sydänkohtausta.

En vähättelisi asian merkitystä kuitenkaan vaikka olisikin itse raitis kaikista päihteistä (kuten kofeiinista). Asiaa voi nimittäin tarkastella yhteiskunnalle aiheutuvien vahinkojen minimoimisena. Suosittelisin tätä kaikille, jotka eivät henkilökohtaisella tasolla ole kiinnostunut kannabiksesta lainkaan. Oma kantami vahinkojen minimoimiseksi olisi, että paras tulos saavutettaisiin, jos laillistettaisiin
– hampun kotiviljely omaan käyttöön tarkoituksena päihdekäyttö (nytkin se on sallittua, mutta lehtiä ja kukintoja ei saa kuivata koska se osoittaa aikomusta päihdekäyttöön)
– rikastamattoman kannabiksen (=marihuana)(=ei-hasis) korvaukseton (epäkaupallinen) luovuttaminen täysi-ikäiselle ihmiselle (lähinnä siis oma kaveripiiri).

Näillä keinoilla viedään alamaailman diilereiltä yksi myyvä artikkeli pois ja vähennetään huumausainekäyttöön liittyviä epäsuoria ongelmia (asunto- ja automurrot, taskuvarkaudet, ryöstöt ja näpistykset, sekä vahvojen huumeiden salakuljetus rajan yli huumevelkojen kuittaamiseksi). Jotakin ongelmia kannabiksen kotiviljelyn ja epäkaupallisen jakamisen sallimisen jälkeenkin jäisi, mutta ne ovat huomattavasti pienempiä kuin nykyiset ongelmat ammattimaisen rikollisuuden ollessa mukana.

Mitä ongelmia jäisi:
– kannabiksen nauttiminen polttamalla = keuhkosyöpäriski. Pienempi riski kuin filtterittömästä tupakasta, mutta koska filtterien toimivuudesta THC:tä annostettassa keuhkoihin ei ole tietoa (kiitos tutkimuksen puutteen), moni polttaa ilman filttereitä (onhan käyttö todennäk. myös epäsäännöllisempää kuin tupakointi). Vesipiippu jäähdyttää palokaasut ja sanotaan sen jopa suodattavan epäpuhtauksiakin. Tiedä häntä, sillä aika isoissa kuplissa se höyry imetään vesilukon läpi. Tuskin se paljoa puhdistuu ja miten on karsinogeenien laita? Ei tutkimuksia, ei tietoa.
– kannabiksen säännöllinen käyttö ”passivoi” vaikka ei lamaannuta hermostoa. Kannabis aiheuttaa psyykkistä riippuvuutta (kuten suklaa, seksi, tietokonepelit, urheiluautot ja kaikki minkä ihminen kokee miellyttäväksi). LOL!

Mitä suoria ongelmia kannabis saattaisi korvata (sen lisäksi, että epäsuorasti se vähentäisi ammattirikollisuutta):
– kannabiksen käyttäjistä suuri osa on ilmoittanut vähentäneensä, lopettaneen vahvempien huumeiden käytön (alkoholi, nikotiini), joiden aiheuttamat terveydenhuollon kustannukset ovat yhteiskunnassa suuria.

Eli mitä viivan alla jää minun mielestäni on, että kannabiksen kotiviljelyn vapauttaminen ja epäkaupallinen jakaminen on hyvä idea. Mitä tulee Alkoon, minun mielestäni Alkolle voisi antaa monopolin kaupalliseen jakamiseen. Vähän niinkuin nytkin saat tehdä kotikaljaa ja jopa kotiviiniä, ja tarjota sitä kavereille, mutta et saa myydä sitä mielivaltaisesti rahasta ilman myyntioikeuksia ja valtion suorittamaa valvontaa.

Piraattipuolueen kannaksi siitä ei kuitenkaan ole, mutta pirattipuolueen tulee tukea huumeKESKUSTELUA samaan tapaan kuin mm. pakolaiskeskusteluakin, jotta ei medialynkkauksia à la case Halla-Aho tapahtuisi. Niitähän on tapahtunut mm. Vihreiden Markus Drake tunnusti huumeen viihdekäytön ja siitä seurasi välitön lynkkaus. Se on hassua, kun kannabiksen laillistamista saa ajaa (ainakin Vihreiden riveistä, ja ainakin tänään (Draken aikoihin sekin taisi olla tabu)), mutta heti jos tunnustaa henkilökohtaisesti tietävän mistä puhuu, niin NAPS. Jotenkin tuo mieleen sen poliitikkojen TV-maksuajojahdin taannoin: lähdettiin oletuksesta, että kaikilla poliitikoilla on TV, ja että kaikki maksamatta jättäneet olivat yhteiskunnan suurimpia paskiaisia ja julkaistiin nimilistoja sanomalehdissä.

Keskustelua täytyisi saada aikaan, mutta jos ajan henki on se, että keskusteluun osallistuminen rinnastuu poliisille luovutettuun allekirjoitettuun tunnustukseen, niin onko se ihmekään, että keskustelua ei synny ja demonisointi jatkuu?