Perustulo

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 22.4.2011 at 22.58
Profiilikuva käyttäjästä whiic

misc:Quote:Mitä annettavaa piraateilla voisi olla esimerkiksi talous- tai veropolitiikkaan? Suurilla puolueilla on ekonomistiarmeijat rustaamassa talouspoliittisia linjauksia. Millä muskeleilla me muka voisimme tosissaan haastaa suuria puolueita näillä alueilla?

Mielestäni Piraattipuolueella voisi olla roolia talouspolitiikassa ”uusien” asioiden aloitteentekijöinä, ilman numeroita. Esimerkiksi voisimme puolueena puoltaa sitä, että perustulosta teetettäisiin puoluepoliittisesti riippumatonta tutkimusta tai että perustuloa (edes muodollisesti) kannattamaan ilmoittautuneet puolueet voisivat puoluerajojen yli ryhtyä yhteensovittamaan poliittisesti uskottavaa perustulomallia. Vaikka Piraattipuolueella ei ole ekonomistiarmeijaa, vanhemmilla puolueilla lienee asiaan pätevöityneitä. Ja hallitukseen päässeillä on käytettävissä valtiovarain ministeriön virkamiesarmeija. Selvitystyön teettäminen (ja siten puolueen kanta, että asia on tutkittava) on täysin rationalistinen asia, jopa heille, jotka ovat vähän skeptisimpiä perustuloa kohtaan.

Perustuloa ei voi muutoinkaan hätiköidä yhdessä vaalikaudessa. Siitä huolimatta, rattaiden pistäminen liikkeelle mahdollisuuksien selvittämiseksi ei pidä viivytellä, koska mahdollisuuksien arviointiprosessi vie vuosia.

En katso, että omaa perustulomallia tulisi välttämättä siis laatia (koska meillä ei ole ekonomistiarmeijaa ja koska ehdokkailla lienee eriäviä mielipiteitä vielä tassa vaiheessa) tai kenenkään muun poliittisen toimijan perustulomallia allekirjoittaa, mutta minusta jokin periaatepäätös ennakkoluulottomasta sosiaaliturvan uudistamishalusta olisi hyvä asia. Vakuutetaan yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, jotka ajavat samaa asiaa, jotta ei ainakaan kukaan jättäisi äänestämättä sen takia, että luulisi meidän olevan ennakkoasenteellisuudella este/hidaste sosiaaliturvan kehitykselle.

Sovitteleva kanta perustuloon voi myös olla perustulon voimaan saattamisen kannalta rationaalisesti järkevä ratkaisu vaikka emme olisikaan siinä ikävässä tilanteessa, että meillä ei ole ekonomistiarmeijaa: lukkoon lyöty perustulomalli luo tarpeettoman arvovaltaongelman yhteistyössä muiden perustuloa kannattavien puolueiden kanssa. Voimme myös parantaa poliittista uskottavuutta tunnustamalla, että se on fakta, että perustulon ajaminen edellyttää puoluerajat ylittävää yhteistyötä… ja siksi katsomme paremmaksi olla luomatta omaa mallia, tai sitouttaa itsemme kenenkään muun yksittäisen toimijan malliin muutoksitta. Voimme toimia sovittelijana yhteistyöhengen saavuttamiseksi parhaiten, jos emme omaa tarkkaa kantaa yksityiskohdista.