Re: Aloite puolueohjelman patenttiosion muuttamiseksi

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2011 Aloite puolueohjelman patenttiosion muuttamiseksi Re: Aloite puolueohjelman patenttiosion muuttamiseksi

Julkaisija Vastaukset
Maria # Posted on 6.11.2011 at 11.27
Profiilikuva käyttäjästä Maria

Aloitteeksi Piraattipuolueelle, syyskokoukseen 2011 osaksi puolueohjelmaa tai ainakin ideoinniksi ja ohjelmaksi patenttikannanottoihin.

Tietonoita ja eräät insinöörit ja tutkijat.

Keksijöiden oikeusturva

Ongelmana on nykyinen patenttijärjestelmä mikä ei edistä kehitystyötä ja asettaa ideoiden keksijät eriarvoiseen asemaan riippuen sosiaalisesta asemasta eikä itse keksinnön laadusta.
Tällä Keksijän Oikeusturva-idealla pyritään turvaamaan oikeus itse idean keksijälle ja samalla taataan että keksintö on käytettävissä.
Tämä idea ei ole täysin ideaalinen, mutta on lähempänä sitä tavoitetta mitä aikanaan haettiin patenttijärjestelmällä.
Tämä on edelleen kehitettävissä.

Julkaiseminen
Keksintö on julkaistava ja sille suoritetaan laatuarviointi. Seuraavaksi keksintö rekisteröidään keksijälle / keksijöille. Arviointi tehdään avoimen hallinnon periaatteiden mukaisesti.

Oikeudet
Keksintö on rekisteröity keksijän /keksijöiden nimiin ja rekisteröintiin liittyy oikeus saada keksinnön käytöstä palkkioita valtiolta. Palkkiot riippuvat keksinnöstä.

Käyttö
Keksintö on heti käytettävissä ja sen käytöstä tuotannossa tulee tehdä säännöllisesti lakisääteinen ilmoitus miten, missä ja paljonko keksintöä on käytetty. Tämä ilmoitus tehdään helpoksi ja maksuttomaksi. Ilmoituksen laiminlyönnistä rangaistaan.

Palkkiot
Keksijä saa palkkioita riippuen siitä kuinka paljon hänen keksintöään hyödynnetään. Sen täytyy kuitenkin perustua myös siihen minkä arvoinen muutoin hänen keksintönsä on.

Seuranta
Keksintöjen käyttöä ja niiden arvoa seurataan avoimen hallinnon periaatteiden mukaisesti.

Edut
Tuotannolle tämä helpottaa keksintöjen käyttöönottoa, sillä pelkkä raportointi keksinnön käytöstä on riittävä.

Keksijälle tämä on suuri edistys kun hän voi avoimesti julkaista keksintönsä ja sen keksinnön arvon mukaan saada siitä palkkioita ilman taloudellista riskiä.

Yhteiskunta hyötyy sillä tämä helpottaa, edistää ja palkitsee kehitystyötä.

Haitat:
Tämä idea ei ole täysin ideaalinen ja on edelleen kehitettävissä, mutta on lähempänä sitä tavoitetta mitä aikanaan haettiin patenttijärjestelmällä.

Tämä idea saa varmasti suurta vastustusta monesta eri syystä

http://kirjoitusalusta.fi/keksij-C3-A4n-20oikeusturva