Re: Internet äänestys

Julkaisija Vastaukset
Kutulainen # Posted on 25.2.2008 at 23.30
Profiilikuva käyttäjästä Kutulainen

Internet-äänestyksessä on vaan muutama perusteellista laatua oleva haittapuoli.
1) Suomen vaalijärjestelmä on luotu siten, että puolueet vahtiivat toisiaan ja takaavat äänestyksen rehellisyyden. Siksi äänestyspaikoilla on aina niin monta puolueiden edustajaa. Ehkä vähän hassu käytäntö nykyaikana, mutta se todella takaa vilpittömän äänestämisen ja luotiin 1900-luvun alussa jolloin puolueet eivät lainkaan luottaneet toisiinsa. En näe syytä tämän järjestelmän poistamiseen, sillä siitä voi olla hyötyä myöhemminkin, jos luottamus puolueiden välillä heikkenee jälleen.
2) Laissa on sanottu selkeästi että äänestäminen tapahtuu (yllämainitulla tavalla) VALVOTUISSA äänestystiloissa, jolla taataan se ettei yksikään taho pääse vaikuttamaan ihmisen äänestysvalintaan esim. painostamalla (Nyt kirjoitat sen ehdokkaan numeron siihen lappuun tai muuten!). Tätä takuuta ei voida nettiäänestyksellä antaa. Jos kotoaan saa äänestää, kuka takaa ettei vieressä ole gansteria pesismailan kanssa pakottamassa äänestämään omaa ehdokastaan?

Nettiäänestystä käsiteltiin pitkät tovit IRCnetin #piraattiliito -kanavan keskusteluissa, ja tulos oli ettei tekniikka vielä salli samanlaista valvotun tilan kaltaisen äänestyspaikan tuomaa asetelmaa, jossa useampi eri tahon edustaja takaa äänestyksen vilpittömyyden ja painostamattomuuden.

Nettiäänestyksen aika ei vaan ole vielä tullut.
(Ehkä jonain päivänä, jos/kun kyberneettiset siirrännäiset mahdollistavat äänestyksen siten ettei äänestäjän tarvitse näpytellä tai muuten ilmaista äänestämäänsä edustajaa ulkoisesti, eikä se tule ulkoiselle näytölle muiden nähtäväksi, ja silti kirjautuen äänestysservereille. Siihen asti valvotuilla äänestyspaikoilla on oma roolinsa.)

Tietenkin, sähköinen äänestäminen äänestyspaikoilla on sitten eri aiheensa.