Re: Kaupallisen iäisyysoikeuden korvaajaksi pakkausmerkintä?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kaupallisen iäisyysoikeuden korvaajaksi pakkausmerkintä? Re: Kaupallisen iäisyysoikeuden korvaajaksi pakkausmerkintä?

Julkaisija Vastaukset
MrHUU # Posted on 3.6.2008 at 13.10
Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

Yksi ratkaisu tuohon ongelmaan voisi olla artistien yhteenliittymä, jonka hallinnassa olisi mm. netissä toimiva levykauppa. Kun kuluttaja ostaa kyseisestä kaupasta musiikkia, kilahtaa siitä aina rahaa artistin kassaan. Kun taas artistien omistama levy-yhtiö tuottaa ja painattaa levyt, myös jälleenmyyntiin pukatut levyt tuottavat artisteille nykyistä enemmän tuohta.

Tosin edellinen ei poista sitä ongelmaa että jokin toinen mesta alkaa painamaan levyjäsi. Tämäkin tietysti ajankohtainen asia vasta tekijänoikeusajan loputtua (eli siis 5-10 vuoden kuluttua julkaisusta). Voi olla mahdoton lähteä rajaamaan tekijänoikeuslakia siten, että se kieltäisi tekijänoikeusajan jälkeisen kolmannen osapuolen levyvalmistuksen. Toisaalta tämä saattaisi aiheuttaa sen, ettei esim. kokoelmalevyjä pystyisi tekemään, paitsi atristien yhteisen levy-yhtiön kautta julkaistuista teoksista.

Toisaalta 10 vuotta vanhat biisit ovat jo tuottaneet varmaan lähemmäs 90% siitä rahamäärästä mitä niillä voisi edes nykyisen tekijänoikeusajan puitteissa tienata kyseisen ajanjakson aikana. Tarkoittaen sitä, ettei uudelleenjulkaisu todennäköisesti tuota rahaa kovinkaan paljoa uudelleenjulkaisijalle. Toisaalta sellaisenkin ehdon voisi tekijänoikeus lakiin lisätä, että tuotteen kaupallinen käyttö olisi kielletty ilman erillistä korvausta. Viittaan tällä nyt hieman tuohon CC-lisenssiin, joka siis mahdollistaa tuotteen jakelun ja muuntelun, kunhan mainitsee alkuperäisen lähteen/tekijän. Eli musiikin ja elokuvien tekijänoikeudet muuttuisivatkin CC-lisenssin alaisiksi 5-10 vuoden kuluttua, kun siis tekijänoikeusaika päättyy.