Re: Keskustelua puolueohjelman muutosesityksestä

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2011 Keskustelua puolueohjelman muutosesityksestä Re: Keskustelua puolueohjelman muutosesityksestä

Julkaisija Vastaukset
Gagis # Posted on 8.11.2011 at 17.02
Profiilikuva käyttäjästä Gagis

horgh wrote:
Quote:koska meidän aivomme vaan eivät kykene vastaanottamaan rajatonta määrää kieliä. Toiset pystyvät enemmän, toiset vähemmän. Itselläni pakkoruotsi johti siihen, ettei kapasiteetti päässäni kertakaikkiaan riittänyt enää minkään ylimääräisen kielen oppimiseen. Ilman pakkoruotsia olisin voinut oppia sen sijaan jonkun minulle hyödyllisemmän kielen. Tämä asia rasittaa suomalaisten kilpailukykyä maailmalla. Kun muut länsimaiset usein osaavat oman kielensä lisäksi kaksi vierasta ja heille hyödyllistä kieltä osaavat suomalaiset vain englantia ja sitten tuota ruotsia. Tässä häviämme siis jatkuvasti esimerkiksi ruotsalaisille.
Kannatan itsekin toki pakkojen vähentämistä mutta tämä peruste sille on epätosi. Kielten oppiminen tutkitusti helpottuu sitä enemmän, mitä enemmän kieliä on jo aikaisemmin opiskellut. Ihmisen oppimiskapasiteetti ei ole kuvailemallasi tavalla rajoittunut. Suomalaisten kielitaito nimenomaan on huomattavasti korkeampi kuin euroopassa keskimäärin koska olemme pienestä pitäen kosketuksissa vähintään kahteen ja useimmiten kolmeen kieleen. Tämä vaikutus on erityisen voimakas koska toisin kuin useimmat eurooppalaiset kielet, suomi ei ole näiden muiden kielten lähisukulainen joten opimme pienestä pitäen käsittelemään hyvinkin suuria eroja kielten rakenteissa ja ajattelutavoissa. Vastaavasti muissa kaksikielisissä maissa on havaittavissa samaa ilmiötä. Kanadalaistenkin kielitaito on keskimääräistä parempaa jne vaikka ranska ja englanti ovatkin niin läheistä sukua toisilleen, että se ei hirveästi valmenna täysin eri sukua olevien kielten oppimiseen.