Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuvataide ja piraattipuolue Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Julkaisija Vastaukset
jss # Posted on 27.8.2008 at 20.02
Profiilikuva käyttäjästä jss

[quote=Taidemielipuoli]Tämä on sikälikin huvittava ja jopa korni keskusteluaihe että eihän sitä mennä ravintolassakaan tarjoilijaa tai ruokareseptiä VAATIMAAN itselleen sen jälkeen kun on syöty loistava ateria ja taidetta voi verrata siihen mainiosti.[/quote]
Totta, tällä keskustelulla on huvittava piirteitä, varsinkin kun kaikki keskustelun osapuolet eivät taida edes täysin ymmärtää mitä tekijänoikeus suojaa.

Tekijänoikeus nimittäin suojaa teoksen muotoa eli toteutustapaa, ei asiasisältöä (kuten resepti, yrityssalaisuus tms.) Mutta tämän varmaan (toivottavasti) tiesitkin?

Taidemielipuoli, kirjoituksesi sisältävät todella karkeita väärinkäsityksiä. Otan tässä nyt esille vain kaikkein pahimman:
[quote=Taidemielipuoli]Onneksi tekijänoikeuslaki on NIMENOMAAN suojaamassa tuota [kulttuuri on yhteistä] ajatusmaailmaa vastaan[/quote]
Ensinnäkin, tekijänoikeuslaki ei todellakaan tällaista tee tai ainakaan sen ei ole tarkoitus tehdä, päinvastoin. Toiseksi, tällaiset lausunnot eivät ole harmillisia – vaan suorastaan halveksivia, ja ne kertovat paljon lausujansa yleisestä arvostuksesta kulttuuria kohtaan. Kulttuuri syntyy ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja sen arvo vain kasvaa jaettaessa. Harva asia tässä tässä maailmassa on niin yhteistä kuin kulttuuri.