Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuvataide ja piraattipuolue Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 11.9.2008 at 15.07
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Ei kaupallisesti ennen kuin suoja-aika päättyy. Suoja-aikaa tosin ollaan muuttamassa realistisemmaksi, 5-10 vuotta on tällä hetkellä linjauksiin kirjattu tavoitekesto. Yksityisestihän muokattuja teoksia saa tälläkin hetkellä tehdä niin paljon kuin sielu sietää.
Eli siis teoriassa esim. kymmenen vuoden päästä teoksen luonnista voisi ostaja sotkea taulua vesiväreillä ja julkaista siitä sarjatuotannon myyntiin.

Sitten miten tilanne tuossa vaiheessa menee eteenpäin, on vielä hieman avoin kysymys. Tuo olisi käytännössä jo nytkin ilmeisesti sallittua mikäli lopputulos voidaan luokitella kokonaan uudeksi teokseksi ilman plagiointia. Mikäli taas voi selkeästi nähdä että alkuperäinen teos on merkittävässä roolissa, se ei ole nyt sallittua, mutta puolueen tavoitteiden mukaisesti se olisi sallittua 5-10 vuoden päästä alkuperäisen teoksen luomisesta.

Ainakin henkilökohtaisesti olisin kuitenkin säästämässä rispekti-oikeuden kuten muutkin moraaliset oikeudet, joita tuolla sivulla esitetään, mistä lainasit pätkän. Enkä toistaiseksi ole kuullut myöskään perusteluja keneltäkään muultakaan puolueessa, miksi moraalisia oikeuksia tulisi heikentää. Takaisinveto-oikeus lienee ainoa joka hieman heikkenee koska teosta ei voi vetää takaisin esim. internetistä tai yksityisten kotoa, vain kaupallisilta tahoilta. Siihenkin tulee mielestäni määritellä tarkasti minkälaisia tilanteita se voi koskea, ettei kyseistä oikeutta pyritä käyttämään kopiointisuojauksena.