Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuvataide ja piraattipuolue Re: Kuvataide ja piraattipuolue

Julkaisija Vastaukset
Anonymous # Posted on 26.8.2008 at 15.46
Profiilikuva käyttäjästä Anonymous

Tästäpä tulikin nyt monta kommenttia asiaan.Yritän niihin vastata tässä mahdollisimman lyhyesti jotta olisi mahdollisimman selkeää.
Ensinnäkin puhuin yleisesti kuvataiteesta.
Kuvataiteeseen kuuluu kaikki se perinteellinen mitä on mutta myöskin uusien tekniikoiden tuomat omat haasteensa mukaanluettuna esim. digitaalinen grafiikka tai vaikkapa tyyliin hologrammi veistokset jos niikseen tulee. Itse olen tallainen kymmenisen vuotta alaa tehnyt ja kokenut. Tälläkin hetkellä jokainen joka TOIMII kuvataiteenalueella voi ITSE ITSENÄISESTI poistaa omilta töiltään ns. tekijänoikeudet tai niiden osan jos haluaa, joten se ei todellakaan ole ongelma tekijän kannalta missään vaiheessa vaikka tekisi esim. taidettaan neitssä ja erityisesti siellä. Pienoisia ongelmia oli Kuvaston (vastaava elin kuin Teosto on muusikoille)kanssa alkuvaiheessa, mutta nekiin on nyt korjattu ja sen toimintaa parannetaan kokoajana. Ongelma on AINOASTAAN sillä joka käyttää kulttuuria jollain tavalla. Se että mikä kuuluu kuvataidekenttään, koska se on moninainen, ei olekkaan mielestäni se mikä on oleellista tässä asiassa vaan oleellista on se että kun lainsäädännöllä pyritään turvaamaan ns. heikommassa asemassa olevan ns. oikeusturva niin jos vaikkapa tekijän oikeuksiin liittyvää suojaa esim. vaikkapa sitä suoja-aikaa aletaan purkamaan se HEIKENTÄÄ jo ennestään ns. heikommassa asemassa olevan toimijan asemaa kentällä ja lähtökohta ASETELMAT tekemiselle huononevat entisestään. Sillä (tässä sitä käytännön faktaa sitten tulee) esim. käytännössä jos sanotaan nyt vaikka että maalausten (pakko ottaa yksinkertainen esimerkki sillä muuten tulee romaani) ns. suoja.aikaa lyhennettäisiin menisivät juuri ja nimenomaan ne jälkeläisille kuuluvat perinnöt samalla ja on usein niin, että itse taiteilija ei ole varsinaisesti muuta jättänyt jälkeensa kuin ne teoksensa…joten on aivan kohtuullista että ne myös ns. pysyvät niillä kelle ne on tarkoitettu. Eihän perinnöksi jäänyttä vaikkapa maatilkkuakaan pakkolunasteta missään vaiheessa täysin syyttä. Vaikka kulttuuri onkin tietyssä mielessä yleismaailmallista niin ei se oikeuta kuitenkaan sen ryöstämiseen yleiseen käyttöön.
Toinen asia oli sitten tämä asia kun sanoin että taidetta/kultuuria voi rinnastaa yhteiskunnassa maatalouteen yhteiskunnallisesti katsottuna. Niin se on kyllä aivan takuu varmasti totta ja ainoa oikea paikka sitä rinnastaa. Annanpa tähän nyt esimerkin jotta ajatuskulku hiukan selkeäsi sille joka ei sitä osaa lukea. Sanon sen maatalouden mukaan. Pohjimmiltaan maatalous tuottaa ihmisille ravintoa joka on elämisen ehto ja jos vaikkapa syttyisi sota ( tai mikä hyvänsä maailmanlaajuinen katastrofi vaikkapa ilmastonmuutoksen tuomat ympäristöön liittyvät katastrofit) niin maalla on hyvä olla sen verran omavarainen, että se pystyy tuottamaan edes peruselintarvikkeet kansalaisilleen..eli maataloutta on sen tähden oikeastaan pakko tavalla tai toisella tukea, jotta se ei vaikkapa kärjistetymmillään kaatuisi siihen että maaailmalla tuotetaan yleismaailmallisesti vaikkapa hurjan halpaa kananlihaa.
No miten se sitten liittyy taiteeseen? Ihmettelee joku. Se liittyy kuvataiteeseen siten, että koska KAIKKI taide ei ole kaupallista niin täytyy olla paikka ja tilaisuus (edes jonkunlainen ) KORKEAKULTTUURILLE jossa myös se taide joka EI ole sitä massataidetta voi rauhassa kasvaa ja kukoistaa..siis riippumattomana yhteiskunnan esim. taloudellisita pyrkimyksistä tai muista sen heilahduksista. Mitä on jäänyt jäljelle vaikkapa kivikaudelta? miettikääpä sitä? se on tietenkin kulttuuriantropologisten löydöstensä lisäksi juuri se mitä me kutsumme taiteeski tavalla tai toisella..vaikka se ei olekkaan ollut aikalaisilleen taidetta siinä merkityksessä missä sen tänäpäivänä ammatilaiset ymärtävät.

Sillä on taidetta ja taidetta ns. kuluttaja ei todellakaan ole ammattilainen siinä, että osaa päättää välttämättä mikä on esim. taidetta tai saatika sitten edes mikä on HYVÄÄ taidetta. (tiedän että tähän voi väittää vastaan mutta kun aika iso osa ns. tavallisista ihmisitä jauhaa vain sitä samaa ja samaa ymmärtämättä edes mitä puhuu ..niin en viitsi sen kummemmin tätäkään selitellä ainakaan nyt) Jos niin olisi niin tänäkin päivänä esim.maalattaisiin maisematauluja ja kukkatauluja sellaisina kuin ne olivat 200vuotta sitten. ..se on vain fakta ..samoin on musiikissa..se mikä menestyy taloudellisesti ei todellakaan välttämättä ole se joka on musiikkia isolla M:llä. se minkä näen hyväksi tässä ns. piraattipuolueen toiminnassa on esim. se että halutaan ns. taistella isojen levyyhtiöiden valtaa vastaan..mutta nämä asiat eivät todellakaan onnistu sillä että tekijänoikeutta aletaan purkamaan.

Sitten niistä ristiriidoista. Niitä kertakaikkiaan (jo lyhyellä lukemisella) on niin paljon että pitäisi todella oikein lukemalla lukea joka rivi uudestaan ja uudestaan ettei niitä löytyisi..voi olla että ehkäpä tässä joku kerta teenkin niin kun on siihen aikaa..mutta sanotaan nyt asia sitten vaikka näin Sauli Niinistö sanoi olevansa koko kansan työväen presidentti ehdokas ja sitähän hän ei tietenkään mitenkään voi olla sillä aateeperustat vain sulkevat toinen toisiaan pois käytännössä. no..pitää katsoa jos jossain välissä jaksan paneutua asiaan oikein todella kunnolla.