Re: Lääkepatentit

Julkaisija Vastaukset
jiivee # Posted on 29.2.2008 at 11.43
Profiilikuva käyttäjästä jiivee

[quote=olavi]Suurin ongelma ei taida olla laatu[/quote]

Laatu ei ole ongelma nimenomaan sen takia, että voidaan kilpailla muilla keinoin. Ketään ei ole pakotettu hakemaan tuottavuutta sieltä. Lainsäädäntö ja valvonta on suunniteltu ohjaamaan kilpailu muualle. Firmat laittavat panostukset sinne missä se tuo rahaa. Firmat on tarkoituksella ohjattu panostamaan muualle kuin valmistukseen, koska tiedetään valmistuksen optimoinnista seuraavan vakavia ongelmia. On yksinkertaisesti tiedetty olevan vähemmän haitallista, että lääkefirmat panostavat lääkäreiden lobbaamiseen valmistuksen kustannusten optimoinnin sijaan. Tätähän korkealta tasolta tapahtuva ohjaaminen on: varmistetaan pienin haitta ihmisille ohjaamalla firmojen toimintaa.

Laatu ei ole itseisarvo joka syntyy aina tuotannossa. Laadun tekeminen luotettavasti on kallista.

Ajatellaan vaikka molekyyliä joka voi muuttua myrkyksi kuumennettaessa. Tällä hetkellä on varaa miettiä tuotantolinjaa juuri niin pitkään kuin on tarpeen, jotta riski liiallisesta kuumenemisesta pysyy olemattoman pienenä. Optimoitaessa valmistuskustannuksia otetaan riskejä: käytetään vaikka suuritehoisempaa kuivausta, jotta prosessi nopeutuu. Siitä taas seuraa se, että pilleri ei saa jäädä niin pitkäksi aikaa kuivaimeen. Kuinka paljon prosessia uskaltaisi nopeuttaa? Haittaako, että 1 miljoonasta pilleristä pomppaa seinän kautta takaisin kuivaimeen ja muuttuu myrkyksi (hitaalla kuivauksella pilleri kestää 3-4 kuivausta putkeen)? Mitä enemmän nopeutetaan, sitä halvempaa ja sitä isompi riski. Tämä nyt oli keksitty esimerkki, mutta näin prosessiteollisuus toimii.

Älkää pakottako kilpailua tuolle tontille. Maailmalla löytyy ahneita johtajia ja sijoittajia, jotka ovat valmiit ottamaan suurempia riskejä. Edellisen esimerkin tapauksessa firma voi laskea todennäköisyyden potilaskuolemalle ja siitä seuraaville vahingoille. Samat keinot ovat käytössä tälläkin hetkellä, mutta suuri voittomarginaali tekee tuotannon optimoinnista saatavan hyödyn riskiin nähden kannattamattomaksi. Hyvä näin!