Re: Lääkepatentit

Julkaisija Vastaukset
jiivee # Posted on 29.2.2008 at 13.11
Profiilikuva käyttäjästä jiivee

[quote=Scoffa]
Jos nyt lähdetään mukaan spekuloimaasi esimerkkiin, kumpi on parempi:
Se että lääkevalmistajalta tulisi yksi miljoonasta pilleristä sellainen, joka tappaisi sen käyttäjän.
Se että lääkettä odottaessa kuolisi tuhansia, ehkä kymmeniä tuhansia ihmisiä, vaikka lääkkeen voisi hyvin tuoda joku muu, alkuperäisen keskittyessä toisen maan markkinoihin.

Jotenkin tuntuisi että tässä asetettaisiin yksi miljoonasta hyvinvointivaltion ihmisestä kymmenen tuhannen köyhän maan kansalaisen edelle.
[/quote]

(Liitin prosessin nopeuden kustannuksiin vain esimerkkinä. Tavoite on siis kustannusten alentuminen.)

Valmistajat X ja Y kumpikin valmistavat samaa lääkettä. Koska on kilpailutilanne he joutuvat markkinoinnilla kilpailemaan toisiaan vastaan: Meillä on parempi laatu ja halvempi hinta. Kummallakin on yhtäläinen mahdollisuus kehittää toimintaansa. Toinen ehkä painottaa halvempaa hintaa ja sitä kautta riski kasvaa. Toinen panostaa laatuun, joka maksaa. Köyhät sivistysmaalaiset ja köyhät valtiot ostanevat mieluummin halvan vaihtoehdon. Huonolla tuurilla kuolema koittaa vasta vuosikymmenen kuluttua syöpänä miljoonien käytettyä lääkettä (ehkä valmistusaineet olivat LIIAN epäpuhtaita (=halpoja), riskejä oli mietitty LIIAN vähän (=halvemmalla), faasi 3 oli tehty vähän LIIAN nopeasti (=halvemmalla), …).

Matematiikka määrää miten sijoittajat toimivat. Yhtälöiden tulee olla sellaisia, että rahallinen optimitulos saavutetaan turvallisesti. Jos riski jäädä kiinni vilpistä on pieni löytyy varmasti sijoittaja/johtaja, joka on valmis riskin ottamaan (esim. lääkkeen mahdolliset haitat tulevat suurella todennäköisyydellä vasta vuosien kulutta). Mikään valvonta ei voi auttaa, jos valvojat lahjotaan (jälleen kerran riippuu yhtälöistä onko lahjonta kannattavaa).

Suosittelen miettimään taloudelliset yhtälöt huolellisesti läpi ennen kuin aletaan ehdottamaan muutoksia nykyisiin käytäntöihin. Aina on tilaa vilpille ja väärille toimintatavoille, mutta tavoite onkin ohjata taloudellisia yhtälöitä minimoimaan ongelmia. Matti Hiltusen ehdotus ohjaa yhtälöt kannustamaan riskien ottamista väärien asioiden suhteen ja sitä kautta esitys toteutuessaan vaarantaisi kaikkien lääkkeiden käyttäjien terveyden huomattavasti nykyistä enemmän.