Re: Lääkepatentit

Julkaisija Vastaukset
jiivee # Posted on 29.2.2008 at 15.46
Profiilikuva käyttäjästä jiivee

[quote=vmatikainen]Molempia (halppisfirma ja kallisfirma) ajaa sama motiivi tehdä tulosta, mikä tarkoittaa halvimpien valmistusmenetelmien käyttämistä ja tarkkailee sama valvontajärjestelmä, mikä estää virheellisen lääkeaineen pääsyn markkinoille.[/quote]

Ruotsalaisten esitys ei arvioi tilannetta kokonaisvaltaisesti ja loppuun asti ajatellen. Tällä hetkellä halpisfirmat ovat voineet jakaa markkinat keskenään ja näin välttää kilpailua samoilla tuotteilla toisiaan vastaan. Nyt ehdotettu systeemi johtaisi samanlaiseen laadun romahdukseen kuin PC:n osissa tapahtui joku vuosi sitten… riittävä määrä nurinaa kuluttajien taholta on tilannetta parantanut, mutta edelleenkin halvalla saa huonoa. Lääkkeiden kohdalla kyse on vain eri luokan asioista ja ei ole varaa huonoon laatuun. Ihan turha lähteä etsimään syyllistä ja vankilassa istujaa siinä vaiheessa, kun ihmisiä kuolee tai sairastuu lääkkeiden takia.

Firmojen kannalta kyse on toiminnan optimoimisesta peliteoriaa, tilastomatematiikkaa jne. hyödyntäen voittojen maksimoimiseksi. Yhteiskunnan tehtävänä on lakien avulla ohjata toimintaa siten, että ihmisten kannalta vaarallisia riskejä ei kannata ottaa. Jälleen kerran: ehdotus ei tue tätä, vaan päinvastoin ohjaa yritysten toimintaa vaaralliseen suuntaan.

Ihan oikeasti: millä firmat voivat kilpailla, jos kaikki markkinat ovat auki kaikille firmoille? Laadulla ja hinnalla tietysti. Joku tulee menemään riman alta ja köyhimmät sairastuvat lääkkeiden takia. Ihan sama juttu kuin lelujen tekeminen mahdollisimman halvalla. Joku teki liian halvalla ja nyt lelussa on 99% lyijyä alle 1% sijaan. Toinen lelu taas muuttuu huumeeksi nieltäessä, jälleen kerran liiallisen tuotannollisen optimoinnin takia. Jatkanko?

Valtioiden ja kuntien tarjouskilpailuilla on jo melko vankka maine huonona keinona ostaa hyviä ratkaisuja ilman korjauskierroksia tai viivästyksiä. Usein halvimman tarjouksen antaja myy liian halvalla ja saa jotain sopimussanktioita aikataulun tai laadun pettäessä. Haluatteko ihan todella valtion kilpailuttavan lääkkeiden oston vapailta markkinoilta? Lääkkeen takia sairastunutta ei paljon lämmitä firman saama tarjouskielto, sakko tai johtajan vankeustuomio!

[quote=Solon]Miten kattavaa, tehokasta tai laadukkaiden valmistusprosessien takaavaa Lääkelaitoksen toiminta on, siitä minulla ei ole minkaanlaista käsitystä.[/quote]

Ystäväpiirissäni on ihmisiä lääketeollisuudessa töissä. Valvonta toimii, jos lääkefirmalla on halu tehdä laatua. Tällä hetkellä motivaatio korkeaan laatuun on hyvä, koska rahaa ei tarvitse puristaa sieltä. Valvonta on samanlaista kuin sensuuri: se toimii, jos ei sitä haluta kiertää. Satunnaiset virheet eivät jää kiinni vaikean havaittavuuden takia. Systemaattiset ongelmat pitäisi kiertää väärentämällä mittaustuloksia tms. kieroilulla. Moni ei tähän ryhdy, mutta ehkä juuri halvimman tarjouksen tekijä… Labrakokeissa löytyy niitä poikkeamia, joita osataan etsiä. Esimerkiksi epäpuhtaan raaka-aineen havaitseminen voi olla vaikeaa, jos ei tiedetä mitä aineita pitäisi etsiä.