Re: Lääkepatentit

Julkaisija Vastaukset
jiivee # Posted on 29.2.2008 at 11.04
Profiilikuva käyttäjästä jiivee

[quote=Scoffa]Lääkkeiden laatuvaatimukset ovat käsittääkseni huomattavan paljon tiukemmat kuin monella muulla alalla, joten laatuasioista ei pitäisi ongelmia tulla.[/quote]

Kyse on kilpailun pakottamisesta tietylle tontille: tässä tapauksessa halutaan pakottaa firmat kilpailemaan valmistuksella. Silloin automaattisesti astuu mukaan kuvaan riskinotto (valmistuksen optimointi on tilastotieteeseen perustuvaa riskinottoa). Kuinka paljon uskaltaa karsia kustannuksia ilman, että homma karkaa käsistä? Välillä riskinotto tulee kannattamaan (saadaan halvalla hyvää), mutta joskus taas riski realisoituu ja ihmisiä kuolee. Ainoa keino turvallisuuden takaamiseksi olisi aukoton viranomaisvalvonta (koska firmoihin ei voi luottaa tässä tapauksessa, useastakin syystä). Sehän tietenkään ei toimi, kuten nettipiratismista olemme oppineet.

Tällä hetkellä lääketeollisuus ei ole terveellä pohjalla (mm. lääkkeillä on enemmän sivuvaikutuksia ja vähemmän lääkinnällisiä vaikutuksia kuin firmat myöntävät), mutta aitoa tuotetta ostaessa voi olla hyvin varmaa siitä, että tuote on sentään valmistettu oikein. Heidän ei tarvitse optimoida tuotannon hintaa ja näin riski valmistuksen ongelmista pysyy pienenä.

Te haluatte kasvattaa riskin väärin valmistetuista lääkkeistä niin suureksi, että se juuri ja juuri pysyy poissa otsikoista… ihmisiä tulee siis kuolemaan ja vammautumaan selvästi nykyistä enemmän. Kuka kantaa vastuun?

P.S. Kohtuullisen triviaalistakin molekyylistä voi tulla tappava prosessissa tapahtuneen virheen takia! Pahin mahdollinen tilanne ovat hitaasti ilmenevät, mutta vakavat haitat, koska monet ehtivät altistua ennen kuin edes tajutaan ongelmaa.