Re: Lääkepatentit

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 29.2.2008 at 11.15
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

[quote=jiivee]Kyse on kilpailun pakottamisesta tietylle tontille: tässä tapauksessa halutaan pakottaa firmat kilpailemaan valmistuksella. Silloin automaattisesti astuu mukaan kuvaan riskinotto (valmistuksen optimointi on tilastotieteeseen perustuvaa riskinottoa). Kuinka paljon uskaltaa karsia kustannuksia ilman, että homma karkaa käsistä? Välillä riskinotto tulee kannattamaan (saadaan halvalla hyvää), mutta joskus taas riski realisoituu ja ihmisiä kuolee. Ainoa keino turvallisuuden takaamiseksi olisi aukoton viranomaisvalvonta (koska firmoihin ei voi luottaa tässä tapauksessa, useastakin syystä). Sehän tietenkään ei toimi, kuten nettipiratismista olemme oppineet.[/quote]

Kilpailevatko firmat pelkästään valmistustehokkuudellaan, vai myös sillä, mikä on tunnettu ja luotettu merkki? Suurimpaan osaan ihmisistä on jo nyt iskostunut ajatus siitä, että luotettavilta valmistajilta saa hieman kalliimmalla parempaa, miten tämä eroaa lääkkeissä?
Monet ostavat tuplasti kalliimpia tuotemerkkejä, vaikkei tuotekuvausta tarkkaan lukemallakaan erottaisi mitään käytännöneroa.
Lisäksi se laskelmoitu riskinotto ja mahdollisimman halpa tuottavuus ovat jo nyt mukana lääketeollisuudessa.
Tutkimuspuoli on se, josta tinkimisen näen paljon suurempana riskinä, mutta tähänhän ei ole tarkoitus pyrkiä, vaan paremminkin, tehokasta ja luotettavaa tutkimusta tekevät laitokset varmasti valitaan myös helpommin seuraavaa tutkimusta varten.

Lisäksi tämän on tarkoitus kehittää rakentavaa keskustelua, ei vain tylysti poistaa lääkepatentteja ja todeta Nyt saatte pärjätä omillanne. Jos esimerkiksi 200:n kansanedustajan massasta ei yhtään fiksua ideaa valvonnalle tulisi, sanoisin että eduskuntamme on pahasti hakoteillä.

[quote=jiivee]Tällä hetkellä lääketeollisuus ei ole terveellä pohjalla (mm. lääkkeillä on enemmän sivuvaikutuksia ja vähemmän lääkinnällisiä vaikutuksia kuin firmat myöntävät), mutta aitoa tuotetta ostaessa voi olla hyvin varmaa siitä, että tuote on sentään valmistettu oikein. Heidän ei tarvitse optimoida tuotannon hintaa ja näin riski valmistuksen ongelmista pysyy pienenä.[/quote]

Ja se tunnettu ja suosittu merkki/valmistaja varmasti myös jatkossa pyrkisi tarjoamaan laadukkaita lääkkeitä.
Ei varmasti olisi heidän etujensa mukaista töpätä edes kerran pahasti, se veisi uskottavuuden ja pahimmillaan jopa luvatkin koko lafkalta.