Re: Markkinatalous

Julkaisija Vastaukset
banana # Posted on 8.3.2008 at 3.27
Profiilikuva käyttäjästä banana

[quote=olavi]älyllinen omaisuus vahingoittaa toimivaa markkinataloutta estämällä kilpailua. Esimerkiksi tekijänoikeus on kilpailua häiritsevä monopoli: kilpailija ei saa valmistaa toisen levy-yhtiön levyistä halvempia kloonituotteita (eli kopioita). On mahdotonta luoda Beatlesia uudestaan rikkomatta tekijänoikeuksia.
[/quote]
Ja kiinalaiset eivät saa valmistaa Rolex-kopioita. Mikä suunnaton vääryys! Ainoastaan idiootti voi kuvitella luovansa Beatlesin uudestaan tai Rolexin tai Levi’sin tai Coca Colan. Kilpailija ei saa valmistaa kilpailijan tuotteesta identtistä kopiota ja sen ihan oikein! Muuten ei olisi kilpailua. Ja kyllä Beatlesiä on idean tasolla yritetty kopioida viimeiset 40 vuotta, mutta huonolla menestyksellä. Tekijänoikeus ei suojaa ideaa! Olavin esimerkki on aivan p:stä.

[quote=olavi]
Firma, jolla on paljon älyllistä omaisuutta, voi estää kilpailun lähes kokonaan. Miten uusi tulokas voi pärjätä levy-yhtiölle, jolla on hallussaan tärkeimmät artistit 60-luvulta alkaen? Samanlaista ei tunneta puhtaasti fyysisten tuotteiden maailmassa, jossa kilpailijaa saa aina kopioida.
[/quote]
Markkinoiden kysyntä osuu nykyään jonnekin aivan muualle kuin 60-luvun artisteihin. Taiteessa pärjää tekemällä jotain, mikä kiinnostaa ihmisiä eli kuluttajia. Olavi on kyllä ihan ulalla tästä aiheesta. Kopioida saa, mutta ei plagioida. Tajuaako kukaan? Rolexit saa näköjään edelleen kopioida Olavin mielestä.

Miten olavi meinaa kilpailla Fordin kanssa? Kopioida saa, mutta Honda ei todellakaan voi myydä Escortia identtisenä kopioina.

Onko kaikki piraatit älyllisesti yhtä lahjakkaita?