Re: Markkinatalous

Julkaisija Vastaukset
johnnykidd # Posted on 27.3.2008 at 23.33
Profiilikuva käyttäjästä johnnykidd

[quote=olavi]Esimerkiksi tekijänoikeus on kilpailua häiritsevä monopoli: kilpailija ei saa valmistaa toisen levy-yhtiön levyistä halvempia kloonituotteita (eli kopioita). On mahdotonta luoda Beatlesia uudestaan rikkomatta tekijänoikeuksia. Firma, jolla on paljon älyllistä omaisuutta, voi estää kilpailun lähes kokonaan. Miten uusi tulokas voi pärjätä levy-yhtiölle, jolla on hallussaan tärkeimmät artistit 60-luvulta alkaen? Samanlaista ei tunneta puhtaasti fyysisten tuotteiden maailmassa, jossa kilpailijaa saa aina kopioida.
[/quote]
Kuinka joku voi puolustaa tällaista paskan jauhamista? Ensinnäkään mitään tekijänoikeusmonopolia ei ole olemassa. Tekijänoikeudet eivät ole hyödykkeitä tai palveluja, joiden myymiseen markkinoilla joku voisi saavuttaa monopoliaseman. Markkinoilla myydään teoskappaleita, jotka ostaja ostaa myyjältä myyjän ja yhteiskunnan lainsäädännön ehtojen mukaisesti. http://www.lakiwiki.fi/Monopoli

Beatlesia ei voida luoda uudelleen, oli sitten maailmassa ylipäätään oikeuksia tai ei.

Voisiko uusi tulokas kenties pärjätä myymällä piraattinörteille musiikkia, joka on tehty 60-luvun jälkeen? Ei voi, koska tekijänoikeudet on piraattiyhteiskunnassa kumottu.

Samanlaista ei tunneta puhtaasti fyysisten tuotteiden maailmassa, jossa kilpailijaa saa aina kopioida.
Oi Olavi, sinä suuri piraattiajattelija. Missä maailmassa sinä elät? Kas kun Ford ei vielä valmista ja myy Toyota Corollaa?