Re: Mistä meitä kritisoidaan?

Julkaisija Vastaukset
laurijh # Posted on 27.2.2008 at 12.01
Profiilikuva käyttäjästä laurijh

[quote=Enk][…] Tästä syystä olisi tietenkin hyvä, että aktiiviset puhujat tosiaan perehtyisivät lukemistoon ja että liiketoimintamalleista keskusteltaisiin aktiivien kesken, jotta kukin pystyisi tarvittaessa päätymään itsekin omalla päättelyllä samoihin tuloksiin mitä lähteissä on mainittu. Mikä onkin suurinpiirtein pointtina tässä: kysymykseen miten on pystyttävä vastaamaan oman pohdinnan kautta.[/quote]
Kun kuitenkin pyrimme avoimeen toimintaan niin näitä lähteitä sekä myös yleistä pohdintaa kannattaisi varmaan kerätä tänne tai mahdollisesti tulevaan Wikiin. Tällöin myös toiminnastamme kiinnostuneet pääsevät etukäteen näkemään että ohjelmallemme ja mielipiteillemme on jotain perusteita.

Se huono puoli tässä on että esim. väittelyyn valmistautuva vastapuoli pääsee myös ruotimaan tuota materiaalia ja etsimään kaikki kohdat joita voi argumentoida. Ja tässä sitten nouseekin esiin se mainitsemasi materiaalin aukkojen paikkaaminen kunkin Piraatin omalla päättely- ja väittelykyvyllä.

Tuohon tekijänoikeuksien elinikäisyyteen tuli itselläni mieleen vain sellainen vertailukohta että eihän mikään muukaan työn tulos jota ei eksklusiivisesti pidä omassa omistuksessaan, pysy 100% tekijän määräysvallassa. Jos työnsä tuloksia levittää joko myymällä tai ilmaiseksi (GPL, creative commons, etc.), niin samalla luonnollisesti luopuu ainakin osasta oikeuksistaan niihin. Uusmedian kanssa tuo menee pisimmälle; kirjoistahan saa lainata otteita kunhan mainitsee lähteen ( http://www.minedu.fi/OPM/Tekijaenoikeus … eet/tn9703 , ks. kohta Sitaattioikeus), mutta esim. musiikin sämpläys on sallittua vain jos erikseen pyytää luvan paitsi alkuperäiseltä tekijältä niin myös esiintyjiltä sekä tuottajalta ( http://www.musicfinland.com/sml/muusikk … ample.html ).

Mielenkiintoinen pointti sitten nouseekin konkreettisten tuotosten kopiointisuojasta. Tuotesuojausjärjestelmien tuorein tulokas on vuonna 2003 lanseerattu EU:n yhteisömallisuoja, joka tarjoaa tuotteelle tai designille suojaa koko Euroopan Unionin alueella. Yhteisömallisuoja antaa suojan tuotteen ulkoisen ilmiasulle, ei varsinaisesti tuotteen funktiolle eli toimintatavalle. ( http://www.fashionfinland.com/fi/ilmiot … ankayntia/ ). Pitäisikö Piraattipuolueen ottaa kantaa tähänkin, eli vaaditaan 5 vuoden rajoitusta myös esim. vaatteiden kloonauksen kiellolle?