Re: Mitä jos uudet liiketoimintamallit eivät auta – tukikeinoja?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä jos uudet liiketoimintamallit eivät auta – tukikeinoja? Re: Mitä jos uudet liiketoimintamallit eivät auta – tukikeinoja?

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 31.5.2008 at 1.29
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

[quote=olavi]Oletetaanpa, että uudet tutkimukset osoittavat taiteiden kärsivän tiedostonjaon seurauksena, vaikka uudet liiketoimintamallit otettaisiinkin käyttöön. Miten Piraattipuolue tähän reagoisi? Reagoisiko lainkaan – sanoisi että sopeutukaa?[/quote]

Itse pitäisin tärkeänä sitä, että debatti pyritään pitämään yhteiskuntanäkökulmassa kiinni. Tekijänoikeuksien peruste on se, että niistä on hyötyä koko yhteiskunnalle, ei vain taiteilijoille. Aion tarkistaa omia kantojani vasta sitten, jos perustellaan, että tekijänoikeuksien puute ihan aikuisten oikeasti vähentäisi kulttuurin tuottamista niin, etteivät edes olemassaolevan kulttuurin vapauttamisesta seuraavat positiiviset ulkoisvaikutukset kattaisi niitä.

[quote=olavi]Mutta ne verohelpotukset! Tämähän on paras kuulemani ehdotus pitkään aikaan. Siinä on hyvää symmetrisyyttä: jos artisteilta otetaan rahankeräysauktoriteetti pois, niin saman voi tehdä heidän kohdallaan yhteiskunnalle. Vain konkreettinen ehdotus verojärjestelyistä puuttuu. Kenties talous- tai oikeustieteen opiskelija voisi kysyä asiaa verotukseen erikoistuneelta professorilta?[/quote]

Minulle ei kyllä ihan heti tule mieleen, mistä suunnasta verojärjestelyjä tulisi alkaa säätämään, jos tavoite olisi tuollainen. Siitä pitäisi kuitenkin saada reilu, joustava ja tasapuolinen. Pahoin pelkään, että lopputulos olisi jotain sellaista, että isot mediakartellit lobbaisivat veronalennuksia itselleen, eikä siitä olisi taiteilijoille kovinkaan suurta hyötyä.

[quote=olavi]Ruotsissahan ollaan vältetty keskustelemasta tästä aiheesta ja agendaa on perusteltu lähinnä perusoikeuksilla. Ehdotan, että toistaiseksi aloitetaan samalla linjalla, mutta ylläolevia tulisi vielä pohtia jatkon kannalta. Suomalainen politiikka on kuitenkin kovin pragmaattista konsensusvetoisuuden lisäksi.[/quote]

Ruotsissa tosiaankin perusoikeuskeskustelu on ollut varsin hyvä strategia. Kuten Falkvinge eräässä haastattelussa totesi:

Quote:Jo varhaisessa debatin vaiheessa me luovuimme kokonaan taloudellisista argumenteista ja keskityimme kokonaan kansalaisoikeuksiin ja yksityisyyden oikeuteen. Tämä on osoittautunut voittoisaksi strategiaksi. Yhdysvalloissa pitämääni luentoa Copyright Regime vs. Civil Liberties (Tekijänoikeusjärjestelmä vs. kansalaisoikeudet) on ylistetty uraauurtavaksi.

Taloudelliset argumentit ovat vahvoja, mutta niistä voidaan kiistellä. Erilaisia tutkimuksia löytyy yhtä paljon kuin erilaisia etunäkökulmia tekijänoikeuksiin, ja jokainen tutkimus päätyy johonkin uuteen tulokseen. Jos tyydymme vain huutelemaan tuloksia ja tyrkkimään tutkimuksia verkon ylitse lentopallopelin vastapuolelle, kiistä kärjistyy tutkimuksien uskottavuuteen. Mutta kun alamme sen sijaan argumentoida kansalaisvapauksista, koko debatti on nopeasti voitettu.

Tämä voi toimia myös suomalaisessa politiikassa varsin hyvin. Kuten etenkin netinkäyttäjät ovat huomanneet, suomalaiset poliitikot ovat selkärangattomia limanuljaskoja, mitä tulee perusoikeuksien puolustamiseen. Piraattipuolueella on hyvä markkinarako iskeä tähän kohtaan tiukalla ja periksiantamattomalla retoriikalla. On pyrittävä luomaan imagoa puolueesta, jolla on ihan oikeasti arvot oman toiminnan taustalla, eivätkä sen poliittiset teesit ole pelkkää harmaata lässynlässyä, kuten muilla puolueilla.