Re: Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle? Re: Mitä Piraattipuolue antaa muusikolle?

Julkaisija Vastaukset
virtanen # Posted on 12.9.2008 at 12.00
Profiilikuva käyttäjästä virtanen

[quote=Dragu]Kustantajasuhteessa olevilla artisteilla ei yleensä ole täysiä oikeuksia teoksiinsa, vaan tekijänoikeudet ovat joko täysin siirretty kustantajan nimiin tai artistia sitoo tämän oikeuksia rajoittava sopimus, joten artistilla usein ei ole sanomista siihen, saako teoksia jakaa vai ei tai miten niitä saa käyttää. Piraattipuolueen yksi tavoite on epäkaupallisen kopioinnin dekriminalisointi, mikä hyödyttää sekä vähän pienempiä artisteja mainonnan muodossa, että kuluttajia, jotka näin pääsevät tutustumaan uusiin artisteihin.[/quote]

Olet tehnyt räikeän yleistyksen artisteista. En näe järkevänä epäkaupallisen kopioinnin sallimista vain siksi, että osalla artisteista teoksien oikeudet on luovutettu kustantajalle. Osalla artisteista on tämä tilanne, mutta osalla ei. Annat ymmärtää, että artisti on pakotettu tuohon rajoittavaan sopimukseen. Eihän asia näin ole, sopimuksella on aina kaksi osapuolta. Artisti, toisena tahona, on hyväksynyt sopimuksen rajoitukset tiedostaen. Miksi siis tilannetta pitäisi pyrkiä väkisin muuttamaan, jos se on alunperin hyväksytty vallitsevan kaltaisena? Tarkoitan, että lakiahan toki soisi muutettavan jos se muuttuu parempaan suuntaan, se olisi hyvä peruste. En todellakaan käyttäisi muutoksen perusteena esittämääsi tilannetta, joka on vain yksi mahdollinen, ja vapaaehtoinen.

Yleistyksesi vuoksi voivat kokea haittaa ne artistit, jotka eivät miellä epäkaupallista kopiointia hyötynä. Ehkä se auttaa mainnonan muodossa joitakin. Mutta ei voida yleistää, että se auttaa tai olisi parempi vaihtoehto kaikille. Miksi malli pitäisi pakottaa niille, jotka eivät halua toimia mallin mukaisesti? Vaikka uusi malli olisikin teoriassa hyödyllisempi kyseisille artisteille, miksi heiltä pitäisi riistä valinnan vapaus – vapaus valita, millä tavoin mainonnan suorittaa tai ei suorita. Epäkaupallisen kopioinnin salliminen olisi päätöksen tekemistä heidän puolestaan, heidän kustannuksellaan.

Tarkennuksena alkuperäiseen kysymykseeni: Haen Piraattipuolueen tavoitteista selkeitä asioita, jotka muusikko voisi kokea hyötynä, eikä haittana verrattuna nykyiseen vallitsevaan järjestelmään. En näe miksi epäkaupallisen kopioinnin vapauttaminen pitäisi mieltää hyötynä.

PS. Sori ku kesti yli kuukausi dekoodata tuo mainospuhe.