Re: Piraattipuolueen argumentaatiosta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen argumentaatiosta Re: Piraattipuolueen argumentaatiosta

Julkaisija Vastaukset
tkorppi # Posted on 30.11.2011 at 14.41
Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

Quote:
Eli kyse ei ole siitä, mitkä ovat juuri ne bisnesmallit, jotka luovien alojen työntekijöiden täytyy ottaa käyttöön ansaitakseen rahaa samalla tavalla kuin ennenkin. Kyse on paljon laajemmin siitä, onko yhteiskunnan järkevää ylläpitää keinotekoista rajoitusta immateriaalihyödykkeiden käytölle tekijänoikeuksien ja patenttien kautta.

Mun nähdäkseni kysymys vaihtoehtoisista bisnesmalleista ja kysymys siitä, onko yhteiskunnan järkevää ylläpitää keinotekoista rajoitusta ovat sidoksissa toisiinsa. Ainakin minä ajattelen, että yhteiskunnalle on edullista, että on ammattimaisesti toimivia muusikoita, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän on saatava elantonsa jostain. Joko vaihtoehtoisista bisnesmalleista, tai tekijänoikeuden aiheuttamasta yksinoikeudesta kopioiden tekemiselle.

Näin rajoituset immateriaalihyödykkeiden käytölle voi nähdäkseni kyseenalaistaa vain, jos joko

(1) tarjoa vaihtoehtoisia bisnesmalleja

tai

(2) kiistää ammattimaisen kulttuurintuottamisen edut ja katsoo harrastusmaisen kulttuurintuottamisen olevan riittävän laadukasta.