Re: Piraattipuolueen argumentaatiosta

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen argumentaatiosta Re: Piraattipuolueen argumentaatiosta

Julkaisija Vastaukset
Letesgubbe # Posted on 28.11.2011 at 15.23
Profiilikuva käyttäjästä Letesgubbe

Konkretiaa kaipaat, ok, heitänpä tässä yhden näkemyksen, aiheena musiikki:

Tänä päivänä ihmisten vapaa-ajasta, mm. musiikin kuuntelusta, kilpailee monta tahoa, esimerkiksi netti. Ihmiset eivät juurikaan enää osta/lainaa/lataa albumia ja istahda nojatuoliin sitä kuuntelemaan. Sen sijaan kuluttajat haluavat elämyksiä: mennään konserttiin.

Tämän ovat huomanneet myös levy-yhtiöt: apajille pyritään ja vääntöä käydäänkin konserttikiertueiden tulojen jaosta (levytyssopimukset vs. kokonaisvaltaiset bändi-brändisopimkset, ks. http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Lastenb%C3%A4ndi+Hevisauruksen+oikeuksista+kiistaa/1135264014017)

Artistien/bändien tulot tulevat siis suurimmaksi osaksi konserteista – käsittääkseni jo tänä päivänä. Tätä taustaa vasten maksuton äänitteiden jakaminen toimii konserttien promootiona ja voi siis hyvinkin olla kokonaistaloudellisesti kannattavampaa kuin perinteinen tapa, jossa peritään äänitteistä maksu. Eli kokonaistulot = musiikin myyntitulot + konserttien tulot, toinen laskee, toinen nousee.

Edellä kuvattu on siis malli, jossa on käytetty nyt olemassa olevia palikoita. Tulevaisuus todennäköisesti tuo mukanaan joitain sellaisia komponentteja, joita emme nyt osaa huomioida, uusia tapoja hyödyntää musiikkia/hyötyä musiikista.

Tämän olet varmaankin jo lukenut: http://ahtoapajalahti.fi/uploads/2010/03/jokapiraatinoikeus.pdf