Re: Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen? Re: Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen?

Julkaisija Vastaukset
Warp # Posted on 9.8.2008 at 14.30
Profiilikuva käyttäjästä Warp

Jos asia on näin, niin sitten minun on oltava eri mieltä piraattipuolueen tavoitteiden kanssa, enkä valitettavasti voi allekirjoittaa saatikka osallistua niihin.

Musiikkibisnes on mielestäni siitä erikoisessa asemassa, että musiikki sinänsä ei ole millään tavalla tarpeellinen hyödyke nykymaailmassa, eikä sen ylisuojelemiselle mielestäni löydy järkeviä perusteita. Mikä pahinta, musiikin ylisuojelu on mennyt nykyään aivan tolkuttomiin mittasuhteisiin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa voi saada muutaman biisin kopioimisesta (jotka maksaisivat normaalisti ehkä muutaman dollarin) monen tuhannen dollarin korvausvaatimuksen. Tämä on täysin kohtuutonta ja järjetöntä. Siihen pitäisi saada jokin järki ja kohtuus.

Ohjelmistotuotanto sen sijaan on ihan eri asia. Nykymaailma pyörii tietokoneohjelmien ympärillä, ja ne ovat enemmän tai vähemmän pakollisia. Ohjelmien tuotannon romahtaminen aiheuttaisi maailmanlaajuisen katastrofin (jota pelkkä vapaiden ohjelmien tuotanto ei voisi millään paikata). Tässä suhteessa en näe juurikaan eroa ohjelmien tuottamisella ja esimerkiksi autojen tuottamisella: Kummatkin ovat äärimmäisen olennaisia nykymaailmassa, ja on vain oikeus ja kohtuus, että niiden tuotanto turvataan ja niiden tekemisestä saa asianmukaisen korvauksen ja palkan.

Tämä lisäksi ohjelmien tuottamisen ympärillä ei pyöri läheskään samanlaista totalitaarista suojelupolitiikkaa kuin musiikin ympärillä. Ei ole olemassakaan järjestöä, joka suojelisi ohjelmoijia ja vaatisi tuhansien korvauksia kaikilta, jotka kopioivat ohjelmia laittomasti. Ohjelmoijilla ei ole mitään järjestöä, joka kiristäisi kaikenlaisia maksuja tyhjistä cd:istä tai mistään. Ohjelmoijat saavat palkkaa siitä, mitä he tekevät. Ohjelmien suojelu on siis edelleenkin kohtuullisen järkevällä tasolla, enkä näe mitään järkevää syytä hyökätä sitä vastaan.

En näe myöskään mitään perustetta sille, miksi kenelläkään pitäisi olla moraalista, tai minkään muunkaanlaista oikeutta kopioida kaupallisia ohjelmia maksamatta tekijälle asianmukaista korvausta. Saman voi toki sanoa musiikistakin, mutta kuten jo sanoin, näiden asioiden välillä on ero: Ohjelmat ovat nykymaailmassa äärimmäisen olennaisia, kun taas musiikki ei. On loogista ja järkevää suojella ohjelmia enemmän kuin musiikkia.

Mikäli ohjelmia saisi täysin laillisesti vapaasti kopioida, sekin firma jossa tällä hetkellä työskentelen menisi todennäköisesti nurin, ja minulla olisi reissu työvoimatoimistoon kuluttamaan muiden verorahoja. Tämäkö on sitten se ideaalinen tilanne? Teen mielestäni täysin rehellistä työtä, joka mielestäni ansaitsee korvauksensa. Onko piraattipuolueen kanta se, että minä en ansaitse korvausta tekemästäni työstä, ja että on parempi että menen kortistoon kuluttamaan muiden verorahoja?

Jos asia on näin, niin valittettavasti minulta piraattipuolue ei saa kannatusta.