Re: Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen? Re: Piraattipuolueen kanta ohjelmien kopioimiseen?

Julkaisija Vastaukset
Lentava-Heppa # Posted on 18.8.2008 at 14.59
Profiilikuva käyttäjästä Lentava-Heppa

En voi käsittää mietin WoWia käytetään esimerkkinä siitä miten asiat on tehty hyvin ja oikein kuluttajan kannalta. Kaikista vähiten kun tätä tekevät ihmiset, jotka kampanjoivat DRM:ää vastaan.

-Et koskaan saa peliä itsellesi omaksi (tai saat, muttet pääsyä servulle). Eli kun elämäntilanteesi yhtäkkiä huononee ja rahaa ei olekaan enää maksaa pelistä jatkuvasti, menetät tuotteen. Tämä on aina ollut kova argumentti DRM:ää vastaan. Eli jos menetät työsi, mitä vähemmän elämäntasosi (mm. viihteeseen, kuten musiikkiin peleihin, yms. pääsy) vähenee, sen parempi.
-Jos Blizzard lopettaisi yhtäkkiä, sinne menisivät ne servut. Tämä on toinen kovimmista argumenteista DRM:ää käyttäviä kauppoja kohtaan.
-Kolmas DRM:ää vastaan oleva argumentti (ei toimi kaikkialla jossa pitäisi) nyt on WoWissa itsessään (jaetaan Winukalle) muttei ole periaatteessa suoraan ongelma jakelutavassa kuten ei DRM:ssäkään tekninen suojaus ole ongelma vaan kyseinen tapa toteuttaa se.

Pääseekö noista yli? Kyllä, piraattiservuilla. Mutta se on kuin kannattaisi DRM:ää ja sanoisi haittapuoliin No joo, mutta voihan ne kappaleet ripatakin siitä. :)

Juuri Blizzard tuskin lopettaa heti servujaan, mutta jos tämä malli yleistyy laajemmin niin et voi olla varma mitkä ylläpitävät palveluitaan ja mitkä eivät. Minulla on vuodelta 1997 olevia pelejä joita aina välillä kaivan kaapeista esiin ja pelailen nostalgisesti. Pitäisikö kymmenen vuoden päästä tätä varten ostaa aina se uusi kuukausi peliaikaa jos tekee tätä? Kuinka moni palveluista olisi online enää?

Ja ihan yhtä käsittämättömään, kuluttajavastaiseen palveluun mennään jakamalla 50e peli viiteen erilliseen 10e osaan. Haluan voida ostaa pelini ihan CD:nä. Sillä tavalla, että voin pelata ja ostaa niitä offlinekin. En halua ostaa viittä erillistä CD:tä tai odottaa kuukausia pelin tulosta saavani ne kaikki osat yhdelle CD:lle. Jos ne on edes mahdollista saada yhteen settiin, niin niitä tullaan warettamaan ja jos ne eivät ole, en näe miten se voi olla kuluttajalle eduksi.

Ja näihin kommentointeja. No ehkä se vähän voi haitata rehellistä kuluttajaakin mutta ehkä paras lopputulos silti. :) SIIS MITÄ? Olenko nyt eksynyt Teoston/RIAA:n/MPAA:n sivuille kun luen tuollaista? Eikös tuo ajattelumalli ole JUURI se mitä puolueen EI pitäisi edustaa?

On tässä threadissa ollut ihan hyviäkin ajatuksia, kuten mainosten tuonti peleihin. Anarchy Online (on muuten hyvä MMORPG, oli kova jo WoWin ollessa lapsenkengissään) muuttui maksullisesta ilmaiseksi tuolla systeemillä. Ikävä kyllä, ihmisten AdBlock mentaliteetti siirtyy varmasti peleihinkin mutta kyllä silti nettimainonta tuottaa tällä hetkellä hyvin. Varmasti peleissäkin ehtii toimia vuosia ennen uuden mallin tarvitsemista.

Oma ajatukseni asiaan on ostettuja palveluita, jotka tuntuvat henkilökohtaisilta. Moniko ihminen lahjoittaisi rahaa WoWille jos se olisi ilmainen? Varmasti niitä löytyisi. Mutta moniko ihminen lahjoittaisi isoja summia saadakseen vaikka tunnin keskustella jonkun pelin kehittäjistä kanssa näkemyksistään, pelistä, kaikesta kiinnostavasta, kysellä asioita, jne…? Moni lisää. Entä moniko maksaisi isoja summia saadakseen uudelta alueelta pelissä ostettua itselleen vaikkapa oman huoneen jostain linnasta? Moniko lahjoittaisi satasen jos saisi nimensä näkymään seuraavan updaten tiedoissa (Kiitos tuesta mm. Pentti Perusmiehelle ja…)? Varmasti moni. Moniko maksaisi vitosen saadakseen tehdä pieniä kustomointeja (Nimetäkseen jonkun miekan juuri Pekan miekka nimelle). Mitä jos koitettaisiin maksullista vaikutusta peliin? Kaikki kuuakausimaksua maksavat pääsvät äänestämään siitä mikä on pelin seuraava ominaisuus? Mitä jos 30 maksamalla saisi lähettää ideansa uudesta itemistä pelin tekijöille (ja saada sen julkaistuksi jos se vain on järkevä)?

Pystyisin luettelemaan vastaavia ideoita varmaan tunnin verran. Osa toimisi, osa ei. Kannattaisi alkaa laajalti kokeilemaan mitkä keräisivät eniten kiinnostusta. Mutta mitään noista ei voi warettaa. Ja osa varmasti toimisivat.