Re: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin Re: Piraattipuolueen sananvapauskanta tarkemmin

Julkaisija Vastaukset
tkorppi # Posted on 15.12.2011 at 10.04
Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

Itse olen ”vihapuheen” kriminalisoimista vastaan, lukuunottamatta väkivaltaan ja muuhun rikollisuuteen kehottamista tai väkivallalla tai muulla rikollisella uhkaamista. Syitä on useita

(1) Puhetta vastaan voidaan taistella puheella, eli kirjoittamalla vastineita.

(2) Tällä hetkellä legitiimin ulkomaalaisten arvostelun ja laittoman vihapuheen raja on veteen piirretty viiva. (Ja jos vihapuhetta kriminalisoidaan laajemmin, se on entistä pahemmin veteen piirretty viiva.) Esimerkiksi eri oikeusasteet ovat päätyneet erilaisiin käsityksiin siitä, onko joku rasistinen kommentti laillinen, joten maallikon ei voida mitenkään olettaa ymmärtävän, missä raja kulkee. Mielestäni lakien pitäisi olla sillä tavoin yksiselitteisiä, että henkilö tekoon ryhtyessään tietää, onko se laillinen vai laiton, ja nykylainsäädäntö ei ole tällainen. Tuo kehottamis- ja uhkaamisraja olisi nykyrajaa selkeämpi.

Toki näkisin mielelläni nykyistä laadukkaampaa yhteiskunnallista keskustelua, mutta oikea tapa ei mielestäni ole väärän puheen kriminalisointi, vaan ihmisten kouluttaminen ymmärtämään hyvän ja huonon keskustelun eron. (Ja rasistit eivät ole ainoita syypäitä huonoon keskusteluun. Myös rasisminvastustajien argumentaatio on usein luokattoman huonoa.) Joku kuukausi takaperin yritinkin ehdottaa Piraattien puolueohjelman koulutusosioon oikeaoppisen argumentaation opettamista kouluissa, tosin huonolla menestyksellä.

Ylipäätänsä vihapuheesta huolestuneita kehottaisin kriminalisointivaatimusten sijaan menemään rasistisille keskustelupalstoille ja argumentoimaan siellä rasistisia näkemyksiä vastaan. Jos käytetyt argumentit ovat oikeasti hyviä, niiden yli on hankala kävellä. (Ja jos esitetyt argumentit eivät pure, on syytä tarkastella omien argumenttien pätevyyttä.)