Re: Puolueen kanta muihin kuin piratismiin liittyviin aiheisiin

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Puolueen kanta muihin kuin piratismiin liittyviin aiheisiin Re: Puolueen kanta muihin kuin piratismiin liittyviin aiheisiin

Julkaisija Vastaukset
Solon # Posted on 28.2.2008 at 17.26
Profiilikuva käyttäjästä Solon

Tästä tulee todennäköisesti tosi pitkä kirjoitus. Tarkoitus ei ole paasata (rant) ja toivottavasti kykenen kirjoittamaan mielipiteeni ilman liikaa saman asian toistamista (paria kohtaa tulen toistamaan eri sanakääntein ihan tarkoituksella tehokeinona).

Ihmiskunnan sivilisaatio on tällä hetkellä läpikäymässä kahta suurta muutosta. Toinen muutos on se, että planeettamme rajallinen kantokyky ihmislajin määrälle ja sen toimille on tullut vastaan. Noin 30 vuotta sitten pieni joukko ihmisiä havahtui tästä tilasta. Tähän Ihmisryhmään kuului aluksi lähinnä tutkijoita ja idealisteja (kuinkas muuten) ja tästä joukosta virisi vihreä liike. Toinen muutos on teknologisen edistyksen mukana tullut mahdollisuus tallentaa, käsitellä ja välittää informaatiota tavattoman tehokkaasti. Maailma on vasta käsittämässä tämän mullistuksen mahdollisuuksia ja seurauksia. Ensimmäisenä tämä uusi maailma ja sen tuoma uusi ajattelutapa konkretisoitui ohjelmistonkehityksessä, johtaen avoimen lähdekoodin saatavuuteen. Toinen vastaava ajattelutapa on kaiken informaation jakaminen. Tämä informaation vallankumous on mielestäni uusi jakso ihmiskunnan historiassa ja uusi vaihe ihmislajin kulttuurievoluutiossa.

Kansainvälinen Piraattiliike on informaation Vallankumouksen ensimmäisiä seurauksia yhdessä open source ohjelmistokehityksen kanssa. Olemme siinä mielessä onnekkaita, että elämme erittäin mielenkiintoisella ja varmasti historiankirjoitukseen jäävällä murroskaudella. Valitettavasti meidän on vaikeaa nähdä ja analysoida tätä muutosta, koska olemme keskellä sen pyörteissä. Maailma muuttuu. Paljon jää ennalleen, mutta piraattiliikeen edustamat ajattelutavat tulevat mahdollisesti vaikuttamaan suuresti tulevien ihmissukupolvien jokapäiväiseen elämään. Kirjoitin mahdollisesti, sillä kaikki suuret muutokset herättävät suurta vastustusta, varsinkin kulloinkin vallassa olevan eliitin taholta.

Tämän ketjun aiheena on Piraattipuolueen kanta muissa kuin piratismiin liittyvissä asioissa. Me olemme tietoisia meitä kohtaavasta vastustuksesta. Jokainen tahollaan varmasti miettii, kuinka parhaiten ajaa sisään yhdyskuntaan tämä meidän edustamamme uusi ajattelutapa tuleva vastustus huomioon ottaen. Jotkut meistä eivät ole juurikaan kiinnostuneet näistä muista asioista. Jotkut ajattelevat, että jo olemassaolevat puolueet voivat ajaa näitä asoita ja me huolehdimme tästä meidän jutusta. Toiset näkevät kannan ottamisen muissa kuin puolueohjelmassa mainituissa asioissa kohtalokkaaksi liikkeellemme. Joillekkin kannan ottaminen ja yhteiskunnan kaikista asioista huolehtiminen on erittäin tärkeää. Kaikkiin näihin mielipiteisiin liittyy kuitenkin tämä yhdistävä tekijä: toimimme niin tai näin, meitä vastustetaan suuresti tämän meille tärkeän uuden ideologian läpiviemisessä.

Vihreällä liikkeellä on meiltä puuttuva etu puolellaan. Vihreän liikkeen ideologian taustalla on ihmiskuntaan kohdistuvat uhkakuvat. Tylysti sanottonuna vihreät voivat väittää: hukka perii jos meno ei muutu heidän näkemyksiensä suuntaan. Meidän ideologiallamme ei ole tälläista lyömäasetta. 100 vuoden kuluttua meidät voidaan yhtä lailla leimata rikollisiksi hörhöiksi, eikä sivilisaatio siitä tuhoudu. Olen henkilökohtaisesti kyllä sitä mieltä, että meno muuttuu sadan vuoden kuluessa hyvin totalitääriseksi, jos meidän edustamamme arvot eivät syrjäyttä nykyisiä normeja. Selitäppäs tuo kuitenkin tänään Matti Meikäläiselle…

Lähden tuomaan oman kantani esille tavoitteen kautta. Mikä on Piraattipuolueen tavoite? Vastaus: Oman ideologiamme saaminen hyväksytyksi yleisesti ja valtaa pitävän eliitin taholta, sekä osaksi jokapäiväistä yhteiskuntaa – suomessa ja kansainvälisesti. (Jätän kansainvälisen puolen pois tästä, jotta kirjoitus pysyy edes jossain määrin kohtuupituisena). Minä sanon, että me onnistumme tavoitteessamme. Millainen on Piraatipuolue, kun se on onnistunut tavoitteessaan? Mikä on tällöin Piraattipuolueen vaikutusvalta yhteiskuntaan? Vastaus: Me kuulumme valtaa pitävään eliittiin ja Piraattipuolue on suurimpia puolueita suomessa. Kuinka kauan tähän menee? En tiedä, vihreältä liikkeeltä on mennyt 30 vuotta päästäkseen nykyiseen asemaansa.

On mielestäni epärealististista olettaa, että meidän haluamaamme tavoitteeseen päästyämme voimme välttää kannan ottamista muihin asoihin. Tilanne on silloin sellainen, että me olemme vallassa ja meillä on laaja kannatus. Meiltä odotetaan johtajuutta ja vastuunottoa mitä erillaisimmissa asioissa. Tämä johtamisen ja vastuunoton taakka tulee eteen jo paljon aiemmin – paljon ennemmin kuin olemme saaneet ajattelutapamme hyväksytyksi. Hieman erillailla sanottuna: Pidän todella epärealistisena ajatusta, että voisimme nähdä tärkeiksi pitämiemme asioiden toteutuvan välttämällä näitä muita kysymyksiä. Palaan meidän asiaamme kohtaan tulevaan vastustukseen ja väitän että tuota vastustusta ei murreta ilman, että otamme jossain vaiheessa kannettavaksemme suuren kannatuksen aiheuttaman johtajuuden taakan ja suuren kannatuksen me tarvitsemme asiamme toteuttamiseksi. Nihilistisesti voisin sanoa, että olivatpa muut asiat mielestämme kuinka vähäpätöisiä tai tärkeitä tahansa, joudumme silti niistä itsenäisesti päättämään, tahdoimme sitä tai emme. On mielestäni harhakuvitelmaa olettaa, että puoluepelillä saavuttaisimme tavoitettamme.

Ylläkirjoitetulla perustelin tavoitteemme toteutumiseen pakosta kuuluvan valta-aseman vahvistumisen perusteella, että Piraattipuolue tulee kohtaamaan vääjäämättä nämä muut asiat ja niihin on pakko ottaa jossain vaiheessa itsenäisesti kantaa. Miten tämä sitten hoidetaan? Tästäkin on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin siitä kirjoittavia. Oma ehdotukseni on tämä suuntaa antava kansanvalta. Tuossa kirjoituksessa kuvailin asiaa netin käytön näkökulmasta, mutta aivanvarmasti perinteisempiäkin menetelmiä pitää käyttää, jotta se olisi kaikkien kansalaisten saavutettavissa.

Nyt siirryn enemmän lähitulevaisuuden asioihin (aikajänteellä muutamat seuraavat vaalit). Laitoin tähän ketjuun aiemmin ruotsin Piraattipuolueen 2006 vaalimanifestin. Se on minusta loistava (ottaen huomioon ruotsin poliittisen tilanteen). Tässä manifestissa on kuitenkin tärkeä huomioida tuo luku 2006. Esim. vuoden 2014 vaalimanifesti ja strategia voi olla jotain ihan muuta. Olen lukenut täällä kirjoituksia joista saa kuvan, että tämä on ainoa oikea vaihtoehto puolueelle menestyä tai ylipäätänsä pysyä hengissä. Mielestäni varma tapa olla säilymättä hengissä on sopeutumattomuus. Kansainvälisen piraatiliikkeen käytännön toimintamalli(t) ei ole kiveenlyöty, eikä kenenkään kannata sortua siihen harhaluuloon, että 2006 vaalimanifesti strategialla aina pärjätään.

Seuraaviin vaaleihin (ja ehkä sitä seuraaviin) meillä on tuoda jotain ihan uutta ideologiaa, mikä kiehtoo ihmisiä ja osittain tämä uutuudenviehätys saa heidät äämnestämään puoluettamme. Asiamme on helppotajuinen ja varsinkin nuorempien keskuudessa hyväksytty (tästä on kuitenkin pitkä matka yleiseksi normiksi saattamiseen). Tähän tilanteeseen tuo ruotsin vaa’nkielistrategia voi olla todella hyvä (ottaen kuitenkin huomioon suomen erillaisen puoluetilanteen). Uutuudenviehätyksen laantumisen ja olemassaolomme tiedostamisen jälkeen Piraattipuolue on kuitenkin vain yhden asian liike (kuin on myös vihreä liike). Ihmiset haluavat vaikuttaa, mutta jos vain ajamme jääräpäisesti yhtä asiaamme välittämättä muista yhteiskunnan asioista, meihin kyllästytään ja kannatuksemme todennäköisesti laskee. Tähän saumaan meillä olisi mahdollisuus antaa tämä vaikuttamisen mahdollisuus. Ihmiset ovat irtautuneet politiikasta ja päätöksenteosta, joten tuottakaamme järjestelmä joka mahdollistaa heille kuuluvuuden yhteiskunnan päätöksentekoon. Tätä asiaa eivät muut puolueet edes harkitse, koska ihmisillä ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa nykyisen äänestä ja unohda mallin tilalle. Tämä todennäköisesti tuotttaisi Piraattipuolueelle lisää kannatusta ja tämän laajemman ja pitkäkestoisemman kannatuksen avulla olisi meillä mahdollisuus ajaa ideologiaamme eteenpäin. Toisena uutena asiana mainitsin puolueen jäsenmaksusta luopumisen. Tämä olisi myös ihan uutta ja ennenkuulumatonta poliittisen järjestön piirissä ja joka myös lisäisi kannatustamme ja edesauttaisi asiaamme. Tosin en ole lainkaan varma, pystytäänkö tätä jälkimmäistä asiaa käytännössä mitenkään toteuttamaan.

Viimeiseksi tulen ihan tähän hetkeen. Piraattipuoluetta ei vielä ole. On olemassa ainoastaan tämä foorumi, johin ihmiset kirjoittavat ja halua löytyy tapaamisiin vaalipiiri- ja järjestötasolla. Olen lukenut kirjoituksia, joissa halutaan sivuuttaa tämä koko aihe ei ajankohtaisena. Mielestäni tämä asia on kuitenkin ajankohtainen alusta loppuun saakka ja se on hyvä pitää mielessä. Esim. AnttiN on ilmaissut huolensa siitä, onko puolueessa ylipäätään hyvä ottaa tätä asiaa esille. Mielestäni tämänhetken tärkeimmät asiat ovat puolueohjelman kirjoittaminen, peruskokous ja piirittäytyminen. Henkilökohtaisesti tämä muiden asioiden aihe on tärkeyjärjestyksessä heti seuraavana. En ole puolueohjelmaa kommentoinut, koska se on jo niin hyvä. Pienet nyanssit kuten mikä olisi nyt se sopivin suoja-aika eivät minua paljon liikuta, koska tiedän seisovani nykyisen puolueohjelman takana jos se ei aivan radikaalisti muutu. Puolueohjelmaan ei mielestäni ole tarvetta tätä muut asiat kohtaa mitenkään kirjata tällä hetkellä. Näiden asioiden aika koittaa myöhemmin. Samalla olen Kuitenkin sitä mieltä, että tämä aihe on niin tärkeä, että siitä kannattaa pitää rakentavaa dialogia yllä (piratismi kuitenkin etusijalla).

(Varmaankin tähän jäi aika joukko kirjoitusvirheitä, korjailen niitä myöhemmin…)

[EDIT] lisäsin Äänestä ja unohda kohdan, lause oli jäänyt kesken…
[EDIT] Linkkejä muokattu