Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 8.3.2008 at 13.31
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Minulle käy sekä 5 vuotta, että radikaali lyhentäminen, molemmat tarkoittavat samaa asiaa, kyse on vain siitä, kumpi otetaan paremmin vastaan ja ymmärretään.
Tosin viimepäivinä olen enemmän ja enemmän miettinyt sitä yhtä ideaa ja tullut tähän tulokseen:

Omasta mielestäni paras lopputulos toimivuuden kannalta olisi teokselle 5-10 vuotta suoja-aikaa, jonka jälkeen sen luoja/luojat saisivat ns. lisenssikorvauksen.
Tämä on ehkä tärkeimmillään musiikissa, mutta koskee myös softwarea, sarjoja ja elokuvia.
Uskoisin tämän ajatuksen saavan myös itse ulosannin luojan kannatuksen paljon paremmin.
Jos esimerkiksi tuotos ei löisi itseään riittävästi läpi tuon vuosimäärän aikana, tai se löisi läpi ja sen suosio jatkuisi vielä suoja-ajan lopun häämöttäessäkin, saisi sen tekijä kuitenkin korvauksen, mikäli se jatkossakin menestyy.
Ja tuolloin nämä summat menisivät suoraan niiden tuotosten luojille, ei välissä olevan tarpeettoman teoston palkkoihin, kuluihin ym. asioihin, jonka jälkeen itse luojalle jäisi vain ehkä puolet summasta käteen.
Mikäli tuotosten luojat haluaisivat, he voisivat rahoittaa yhtiötä, joka valvoisi ettei markkinoille tule tuotosta kuin siitä maksavilta yrityksiltä.
Mikäli tuotoksen luojat itse mielestään pystyisivät hyväksyttävällä vaivalla asiaa valvomaan (tämä pätee monissa tuotteissa, erityisesti erikoisohjelmistoissa ym. kapean alan tuotoksissa), he saisivat sen tehdä ilman turhia välikäsiä.

Tämä edellyttäisi vain sen, että lisenssimaksut määriteltäisiin järkevälle tasolle, joka mitä todennäköisimmin TO-mafian poisjäännin takia saataisiin riittävän pieneksi.
Ajatus ei ihan radikaalisti poikkea nykyisestä käytännöstä, vain yksityishenkilöiden yksityisyys ja sananvapaus olisi turvassa, turhat jahtaamis- ja kampanjointikulut poistuisivat tai pienenisivät huomattavia summia, sekä rikkoisi monopolin jossa yksittäiset jakelijat voivat sanella järjettömiä hintoja ja ehtoja tuotoksille.
Ja tämähän siis koski vain kaupallista käyttöä.

Jäikö ajatukseeni jotain suuria porsaanreikiä?
Ajatukseni saattaa osittain harhailla, koska eilen illalla tuli uusi Harry Potter luettavaksi (jep, tällaiset raavaat 100kg partamörötkin lukevat lasten fantasiakirjallisuutta).