Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 14.3.2008 at 12.40
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

Mielenkiintoista poliittista filosofiaa. Jotkut pointit tosin tuntuivat heikolta, ehkä myöhemmin tarkennan mikäli muut eivät ehdi ensin.

Pari häiriötekijää:

Quote:Globaalius merkitsee luopumista myös kilpailukyvyn ideasta ja siihen vetoamisesta. Mihin Maa tarvitsisi kilpailukykyä, kun Kuussa tai Marsissakaan ei ole elämää?
Kilpailukyvyn idea on olemassa myös esim. valtion sisällä, miksei siis globaalissa kontekstissa. Vapaa kilpailu on yleisesti ottaen ollut antanut parhaat edellytykset kehitykselle. Kehitykselle tai sen eri näkökulmille on kriitikkonsa (Rousseaut, Heideggerit, Ellulit, Zerzanit, Linkolat) mutta ainakin teknologian kehityksen suhteen käsittäisin piraattiliikkeen olevan 100% myönteinen. Toki maailman ei tarvitse kilpailla minkään maan ulkopuolisen tahon kanssa, mutta ei tämä tarkoita sitä, ettei globaaleja tavoitteita tarvitsisi olla olemassa. Nämä riippuvat arvomaailmasta.

Quote:Siksi esimerkiksi vihreästä liikkeestä ei kannata ottaa oppia. Se on jo itse kompromissi, jolla ei ole koskaan ollutkaan mitään sellaista yhtenäistä tavoitetta, joka olennaisesti eroaisi muiden puolueiden tavoitteista. Kuka nyt luonnonsuojelua periaatteessa vastustaisi.
Tarvitseeko tästä edes sanoa mitään muuta kuin että konsepti takaisin editoriin.
Ja kuka nyt sananvapautta periaatteessa vastustaisi.

Quote:Ensiksikin, jos tarkoituksena on saada oikealle asialle laaja kannatus, liikkeen nimeksi ei sovi mikään piratismiin viittaava. Yleiskielessä piratismi ymmärretään yhteiskunnan kiusaksi eikä sen käyttö ole johdonmukaista liikkeelle, joka katsoo olevansa yhteiskunnalle hyväksi. On löydettävä uusi nimi.
Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Oli puolueen nimi mikä tahansa, se on joka tapauksessa piraattipuolue mediassa ja kansankielessä. Tiesittekös muuten että sekä whig että tory olivat alunperin haukkumanimiä? Aika vaivatta tuo whig kuitenkin siirtyi useamman eri puolueen viralliseen nimeen (niin briteissä kuin sittemmin jenkeissäkin).

Quote:Tällaista kolmatta ideologiaa voidaan nimittää talouden demokratiaksi, koska sen periaate on sama kuin poliittisessa demokratiassa: jokaisen oikeus tietoon ja yleinen ja yhtäläinen valinnan vapaus.
Tämä ei mielestäni juuri eroa idealistisesta liberalismista. Tai jos ero on olemassa, en löytänyt sitä. Samoin kuin usein kommunistit (aiheellisesti tai ei) puolustavat aatettaan historiallista argumentointia vastaan esittämällä, ettei aitoa kommunismia ole koskaan edes kokeiltu, voisi väittää, ettei aitoa liberalismia ole koskaan kokeiltu. Itse en ole riittävästi perehtynyt kumpaakaan ideologiaan voidakseni perusteellisesti puolustaa liberalismia modernissa globaalissa viitekehyksessä, mutta esim. libertaarien taholta olen kuullut vakuuttavanoloisia argumentteja sen puolesta, että (varsinkin globaali) markkinatalous on täysin kykenevä ratkaisemaan moderniteetin suurimpina pitämät uhat (esim. mainittu kulutuksen ja tuotannon kasvusta johtuva saastuminen).
Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, ja vaikka minulla jonkinlaisia mielipiteitä onkin, en ole näistä asioista läheskään niin varma kuin informaation vapaudesta, ei-kaupallisen tiedostonjaon vapauttamisesta, sananvapaudesta, intimiteettisuojasta, poliittisesta avoimuudesta jne.

Kaikesta huolimatta ideologiassasi on mitä ilmeisimmin runsaasti potentiaalia, ei epäilystäkään. En vaan millään näe tarkoituksenmukaiseksi lähteä kehittämään sitä tai viemään sitä eteenpäin juuri piraattipuolueen kehyksissä. Yleisesti ottaen uskoisin kyllä että piraattipuolue voisi hyvinkin tehdä yhteistyötä kuvailemasi ideologian valjastavan puolueen kanssa. Eli ei tuossa ole mitään erityistä, mikä sinänsä taistelisi vastaan.
Tämä on minun mielipiteeni, odotetaan toki muitakin.

EDIT: Ja Antin kommentti on hyvä. Jotain samantapaista itsekin mietiskelin, mutta en osannut muotoilla sopivasti.