Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
sarte # Posted on 27.3.2008 at 7.05
Profiilikuva käyttäjästä sarte

Suomessa olisi todellakin todella suuri tilaus puolueelle, joka nimenomaan olisi keskittynyt digitaalisen viestinnän ongelmakohtiin. Nykyisen hallinnon linjanvedot asiasta alkavat olla sellaista huttua, että asiasta vaadittaisiin oikeasti perinpohjaista arvokeskustelua koko yhteiskunnan laajuudella. Keskustelijoita kyllä näyttäisi olevan, mutta suomen metsittynyt poliittinen järjestelmä näyttää vaativan poliittista uskottavuutta omaavan järjestön käymään keskustelua muiden järjestöjen kanssa. Tilannehan sinällään on täysin absurdi, koska valtiota pitäisi nimenomaan ohjata kansalaisten äänellä. Nykyinen edustuksellinen demokratia vaan on valitettavasti kehittynyt siihen suuntaan, että valitut päättäjät tekevät päätökset ainoastaan oman mielensä mukaan ja kritiikkiä kuunnellaan ainoastaan vertaisjoukolta eli tässä tapauksessa muualta puolueen sisältä tai muilta vaikutusvaltaisilta toimijoilta.

Tässä tulee mielestäni nykyisen piraattipuolueen kompastuskivi. Puolueohjelma näyttää ainakin nopealla vilkaisulla yksi yhteen kopiolta Pirat partietin vastaavalta. Vaikka sama ohjelma toimii Ruotsissa noilla nimenomaisilla sanakäänteillä, uskallan epäillä ettei vastaanotto jäyhässä Suomessa ole samanlainen. On kuitenkin hyvä muistaa, että sisäänpäin kääntynyt suomalainen näkisi asiat mielummin muuttumattomina, kuin koko yhteiskunnan perusteita järisyttävinä muutoksina. Hiekkalaatikolle pääsee leikkimään yhteistyöllä ei kiljumalla kurkku suorana muiden olevan väärässä. Suomen poliitikkoja kunnioittavassa ilmapiirissä tuollaisella ohjelmalla leimaantuu todennäköisesti piikiksi lihassa tai jopa häiriköksi ja kun valtaosa piraattipuoleen kannattajista on valtaväestön mielestä finninaamaisia nuoria, ei lähtökohdat ole parhaalla mahdollisella perustalla.

Vaikka patenttien vapautus ja ohjelmistoteollisuuden vapauttaminen näyttää teoriassa loistavalta vaihtoehdolta, ei sen toteutuminen ole yhtä yksikertaista. Omakin leipä on tällä hetkellä kiinni suljetusta koodista. Vaihtoehtoja toki pohditaan ja tutkitaan, mutta 20-vuotta vanhan järjestelmän vaihtaminen täysin päinvastaiseen bisnessmalliin ei käy yhdessä yössä tai edes vuodessa. Viidessä vuodessa tämä alkaa olla jo mahdollista. Taloudellinen murros asian tiimoilta kuitenkin on valtava. Pakko on joka tapauksessa huono valtiollinen ohjausmalli, tämän lienee suomen digisiirtymä osoittanut jo vähän turhankin selvästi.

Mutta jotten tulisi väärinymmärretyksi niin totean, ettei hommassa pidä tietenkään lähteä hymistelyn linjalle ja selkää taputtelemaan. Yritän sanoa, että vaikka skandaalin hakuisessa Ruotsissa toimii raflaava ja kompromissiton ohjelma, saattaa Suomessa kulttuurillisen erilaisuuden vuoksi olla vaikea saada kannatusta ohjelmalle edes puolueen yhdessä tärkeimmistä kohderyhmistä, eli nuorissa hyvin koulutetuissa IT-alan ammattilaisissa. Jos piraattipuolue oikeasti haluaa edes yhden paikan eduskunnassa tai edes paikallisissa edustajistoissa, pitää keksiä todella järeät keinot kannattajien uurnille saamiseksi. Nuoret kun eivät ole kovinkaan kuuluisia äänestysaktiivisuudestaan. En nimittäin jaksa uskoa, että nykyinen ohjelma vetoaa muihin kuin aktiivisiin p2p-käyttäjiin ja radikaalisti yhteiskuntaa kritisoiviin tahoihin.

Potentiaalia piraattipuoleella on valtavasti. Poliittinen ilmapiiri on todellakin kypsä puoleelle, joka ajaa nuorille tärkeää asiaa. Olisi sääli jos puolue heti kättelyssä leimataan radikaalipuolueeksi, jonka jäsenet tuijottavat pelkästään omaan napaansa. Petteri Järvistä lainatakseni: Ovatko nykynuorten asiat niin hyvin, että suurimmaksi vääryydeksi koetaan musiikista maksaminen? http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33259&tyyppi=1