Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
sarte # Posted on 28.3.2008 at 13.07
Profiilikuva käyttäjästä sarte

[quote=Scoffa][quote=sarte]Ja DRM:n kielto on markkinatalouden vääristämistä. Sitä tehdään kommunistisissa valtioissa. Vaatimus musiikkitiedoston yhteensopivuudesta eri toistolaitteiden välillä sen sijaan on kuluttajasuojaa.

Kuka huomaa? Pieni semanttinen muutos ja koko ideologia kääntyy päälaelleen.
[/quote]

Tässä tuli esille asia jota olin myös itse miettinyt, en vain osannut pukea sitä sanoihin.
Itse teoriassa kannatan DRM kieltoa, mutta koska kieltojen tekeminen ei ole useimmiten oikea ratkaisu, vaatimus yhteensopivuudesta kuulostaa kymmenen kertaa paremmalta.
Olen käyttänyt DRM kielto nimitystä itsekkin aiemmin, mutta monesti olen sen jopa perustellut sillä, että DRM estää yhteensopivuuden. Kuluttaja ymmärtää paremmin vaatimuksen yhteensopivuudesta, sekä se kuulostaa järkevämmältä.
DRM tuo muitakin ongelmia matkassaa, mutta minusta tavoite olisi ennemmin tehdä DRM turhaksi ja käyttämättömäksi, kuin kieltää se.

DRM koskee tosin muutakin digitaalista muotoa, ei vain musiikkia, mutta siinnä se on helpoin mieltää.[/quote]

Kielellä on yllättävän suuri vaikutus asioihin. Jos vaaditaan vapaata levittämistä, saadaan asiaan hyvin negatiivinen sävy. Jos vaaditaan kopioinnista tulevien suhteettoman suurten rangaistusten poistamista kuluttajan etu silmällä pitäen ja vaaditaan valtiota tukemaan p2p-tekniikoiden kehittämistä informaation jakamisessa ollaankin yhtäkkiä ihan toisella puolella kenttää. Ja yhtäkkiä vaatimukset ovatkin realistisia ja harva ihminen on parempaa kuluttajasuojaa vastaan.

Tuon DRM-esimerkin voi hyvinkin laajentaa koskemaan koko digitaalista materiaalia:
Digitaalisten hyödykkeiden tulisi olla yhteensopivia kaikkien toistolaitteiden kesken. <-- Kuka tuollaista lausetta voi vastustaa? DRM:n käyttö kulutushyödykkeissä tulisi kieltää kokonaan lailla <-- Tähän taas löytyy n+1 erilaista vasta-argumenttia Valtiollinen ohjaus on todella vahva markkinavoimien suunnannäyttäjä. Suomessa voidaan näiden eroavaisuuksia verrata vaikka digi-TV versus Autoverouudistus -vinkkelistä. Toinen onnistui yli odotusten ja toinen taas meni metsään niin että paukkui. EDIT: Se piti vielä sanomani, että markkinavoimat päätyvät loppujenlopuksi aina siihen malliin mitä kuluttajat vaativat. Tällä hetkellä ihmiset kokevat kopioinnin moraalisesti vääräksi, siksi latauskysymys on niin monelle osapuolelle ongelman aihe. Sen sijaan jos ihmiset saavat paremmin tietoonsa vaihtoehtoisista bisnessmalleista siirtyvät he tukemaan itseään paremmin hyödyttävään malliin. Markkinat tulevat perässä jos haluavat tehdä rahaa. Sen sijaan latauksien tääydellinen vapauttaminen koetaan moraalisesti vääräksi, jos siihen ei ole kulttuurintuottajan hyväksyntää. He pelkäävät, että jäävät kokonaan ilman kulttuuria. Historiassa on kuitenkin loppupeleissä monta esimerkkiä, missä vapaa kopiointi on osaltaan vaikuttanut jonkin asian kaatumiseen. Esim Amiga.