Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
demokraatti # Posted on 6.4.2008 at 9.57
Profiilikuva käyttäjästä demokraatti

Quote:Mikael Halila kirjoitti:
Sanomasi menee kuuroille korville myös jatkossa, koska tällä foorumilla ei ole tarkoitus perustaa mitään suurta talousideologista muutosta ajavaa globaalia massaliikettä vaan Ruotsin mallin mukainen yhden asian Piraattipuolue.

Toivottavasti kaikkien korvat eivät kuitenkaan ole kuuroja asialliselle kysymykselle: miksi ihmeessä jonkin loogisesti ajattelevan ja yhteiskunnallisia asioita ymmärtävän ihmisen tarkoituksena olisi tänne perustaa Ruotsin mallin mukainen yhden asian Piraattipuolue. Miksi kopioida muiden virheitä?

Nettikopioinnin sallimisen kannattamista voitaisiin pitää yhden asian liikkeenä, jos se sitä olisi. Mutta kyseistä asiaa ei voida ratkaista ilman, että koko tekijänoikeusjärjestelmän ideologia muuttuu. Ruotsista kopioitu ”peruste” nettikopioinnin sallimiselle: että nykymuotoista tiedostonjakamista ei ole mahdollista valvoa millään helpolla keinolla, on loogisesti pätemätön. Meillä on monia kiellettyjä asioita, joiden noudattamista ei voida valvoa millään helpolla keinolla. Silti ne pysyvät kiellettyinä. Myös tässä asiassa viranomaiset turvautuvat vaikka vaikeisiin keinoihin, jos nykyinen tekijänoikeusideologia sitä vaatii. Keinothan ovat alisteisia ideologialle.

Tekijänoikeutta ei puolestaan voida erottaa muiden henkisten töiden, mm. tieteellisen työn ja keksinnöllisen työn, kaupallisista omistusoikeuksista. Ei ole olemassa mitään periaatteellista eroa, miksi niihin pitäisi suhtautua eri tavoin. Mahdolliset erot ovat käytännöllisiä ja muuttuvat tekniikan kehittymisen myötä.

Nyt tekniikka on kehittynyt sille asteelle, että tietoyhteiskunnan suureksi kysymykseksi on muodostunut kaiken biteiksi muutettavan informaation kaupallisen omistamisen ideologia. Jos siitä yritetään erottaa jokin ”yksi asia”, joudutaan käsitteellisiin sekaannuksiin ja ristiriitaisiin selityksiin, joille ei voida rakentaa mitään pysyvää. Eikä tämä kysymys ole missään mielessä pieni eikä kansallinen vaan suuri ja globaali – halusittepa sitä tai ette.