Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
Matti Hiltunen # Posted on 6.4.2008 at 11.23
Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

[quote=demokraatti]
Nettikopioinnin sallimisen kannattamista voitaisiin pitää yhden asian liikkeenä, jos se sitä olisi. Mutta kyseistä asiaa ei voida ratkaista ilman, että koko tekijänoikeusjärjestelmän ideologia muuttuu. Ruotsista kopioitu ”peruste” nettikopioinnin sallimiselle: että nykymuotoista tiedostonjakamista ei ole mahdollista valvoa millään helpolla keinolla, on loogisesti pätemätön. Meillä on monia kiellettyjä asioita, joiden noudattamista ei voida valvoa millään helpolla keinolla. Silti ne pysyvät kiellettyinä. Myös tässä asiassa viranomaiset turvautuvat vaikka vaikeisiin keinoihin, jos nykyinen tekijänoikeusideologia sitä vaatii. Keinothan ovat alisteisia ideologialle.
[/quote]
Piratpartiet (ja Piraattipuolue) on helppo nähdä waretus laillisex -liikkeenä. Se on nimestä Piraattipuolue maksettava hinta. Tähänastinen mediahuomio jo itsessään tosin kertoo meidän loppujen lopuksi jäävän vaihtokaupassa voiton puolelle.

Sallitaan koska valvominen on mahdotonta on yksi, sinänsä pätevä joskin koko lailla kapeakatseinen peruste tekijänoikeusreformille. Tukeutuminen yksinomaan siihen osoittaa kuitenkin asiaan paneutumattomuutta (tämä koskee myös minun aikaisempia sanomisiani. Hei, olen tässä duunissa koska kukaan muu ei sitä halunnut.) Piraattipuolueeseen tähän asti kohdistuneen julkisen kritiikin keskittyminen tämän kaltaisiin, hyvin pinnallisiin kysymyksiin kertoo tekijänoikeuskeskustelun kipeästä tarpeesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomessa punnitaan kansituolien kangasvaihtoehtoja kun laivan kyljessä on jäävuoren mentävä railo.

Tekijänoikeusjärjestelmää on uudistettava siksi, että piratismi on vähintäänkin kulttuurille harmitonta (viihdeteollisuus on kasvanut käsi kädessä piratismin kanssa), mitä suurimmalla todennäköisyydellä itse asiassa hyödyllistä (kulttuurin arvo, niin rahallinen kuin muukin, kasvaa jaettaessa). Piratismi on kiellettyä ajastaan jälkeenjääneiden jakeluportaiden taloudellisten etuoikeuksien turvaamiseksi kansalaisten yksityisyyden, kuluttajan oikeuksien ja yhteiskunnan resurssien (oikeuslaitos) kustannuksella.