Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
demokraatti # Posted on 6.4.2008 at 16.39
Profiilikuva käyttäjästä demokraatti

Quote:Mikael Halila kirjoitti:
Kaikki asiat on mahdollista abstraktoida niin korkealle ja teoreettiselle tasolle kuin haluaa. Konkreettisen poliittisen vaikuttamisen kannalta tämä ei kuitenkaan ole järkevää.

Näistä väitteestä en olisi niinkään varma. Joka tapauksessa erilaisten asioiden mahdollisimman hyvä selittäminen yhteisen teorian alle on tieteen tarkoitus ja kehityksen edellytys – eikä ollenkaan helppoa. Onko se poliittisen vaikuttamisen kannalta järkevää, on ehkä toinen asia. Toisaalta, asiasta on merkittävä ennakkotapaus jo 1600-luvulta. Aurinkokeskeistä maailmankuvaa oli jo teoreettisesti esitetty vaihtoehtona maakeskeiselle, mutta havaintoihinsa vedoten Galilei väitti, että myös käytännössä maa kiertää aurinkoa. Paavi saattoi hyväksyä kyseisen asian hypoteesina, muttei käytäntönä. Varmaankin Galilei toimi poliittisesti järjettömästi, kun ei saanut käännettyä paavin päätä ja oppinsa kiellettiin. Mutta eikö paavi toiminut vielä järjettömämmin, kun asetti uskonnollisen ja poliittisen realismin tärkeämmäksi kuin tieteen kehityksen?

Quote:Mikael Halila kirjoitti:
Kuka tahansa loogisesti ajatteleva ja yhteiskunnallisia asioita ymmärtävä ihminen on perustamassa piraattipuoluetta reaktiona konkreettisiin yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

Tätä lausetta olisi jatkettava esittämällä, mitä nämä epäkohdat ovat. Maailmassa, jossa tavaratuotannon kasvu uhkaa luontoa ja rikkaiden ja köyhien välisen kuilun syveneminen ihmisten yhteiseloa, se, että nettikansalaiset eivät saa laillisesti jakaa ja kopioida musaa, leffoja ja tietokoneohjelmia, ei ole varsinainen yhteiskunnallinen epäkohta.

Quote:Matti Hiltunen kirjoitti:
Hei, olen tässä duunissa koska kukaan muu ei sitä halunnut.

Tätä kunnioitan ja kannustan. On hyvä, että joku ottaa tehtäväkseen uuden tärkeän asian ajamisen, koska kukaan muu ei ole sitä tehnyt. Itse olen tehnyt saman, olen uhrannut paljon aikaa ja vaivaa uuden talousideologian kehittämiseen, koska sellaiselle on ilmeinen tarve ja koska kukaan muu ei ole sitä tehnyt. Ihmisillä on erilaisia kykyjä, joilla kaikilla on paikkansa. Minusta ei olisi mihinkään puoluetyöhön, mutta pidän itseäni varsin hyvänä yhteiskuntateoreetikkona. Eikö meidän pitäisi pikemminkin hyödyntää toistemme vahvuuksia kuin epäillä niitä?

Quote:Matti Hiltunen kirjoitti:
Piraattipuolueeseen tähän asti kohdistuneen julkisen kritiikin keskittyminen tämän kaltaisiin, hyvin pinnallisiin kysymyksiin kertoo tekijänoikeuskeskustelun kipeästä tarpeesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomessa punnitaan kansituolien kangasvaihtoehtoja kun laivan kyljessä on jäävuoren mentävä railo.

Tästä olen täysin samaa mieltä, mutta kritiikkihän on kohdistunut juuri niihin asioihin, joita piraattipuoluelaiset ovat itse – puolueen nimestä lähtien – tärkeinä pitäneet, kuten nettikopiointi- ja DRM-kysymykset ja sen asian miettiminen olisiko viisi vuotta parempi kuin kymmenen. Jos ne ovat pinnallisia kysymyksiä, niin eihän se ole kriitikkojen vika. Ainakin itse olen pyrkinyt tuomaan esille laajoja ja syvällisiä henkisen työn omistusoikeuksiin liittyviä kysymyksiä – mikä ei kuitenkaan Halilan mielestä kuulu tälle foorumille.