Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
Matti Hiltunen # Posted on 6.4.2008 at 21.35
Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

[quote=demokraatti]
Eikö meidän pitäisi pikemminkin hyödyntää toistemme vahvuuksia kuin epäillä niitä?
[/quote]

Minusta alkaa hieman tuntua, että tässä älyllisessä konfliktissa saattaa ainakin osittain olla kyse jonkinasteisesta väärinkäsityksestä. Minun puolellani vika on ainakin siinä. etten suoraan sanottuna aina tajua, mistä oikeastaan puhut ja miten se liittyy piratismiin. Tämä voi olla siksi, että me lähestymme samoja ongelmia eri näkökulmista. Tästä lisää kohta.

[quote=demokraatti]
[…]kritiikkihän on kohdistunut juuri niihin asioihin, joita piraattipuoluelaiset ovat itse – puolueen nimestä lähtien – tärkeinä pitäneet, kuten nettikopiointi- ja DRM-kysymykset ja sen asian miettiminen olisiko viisi vuotta parempi kuin kymmenen. Jos ne ovat pinnallisia kysymyksiä, niin eihän se ole kriitikkojen vika.
[/quote]

Tämän kyllä ymmärrän. En osaa arvuutella muiden arvomaailmoja, mutta omalta kohdaltani olen tähän jonkin verran syyllistynyt.

[quote=demokraatti]
Maailmassa, jossa tavaratuotannon kasvu uhkaa luontoa ja rikkaiden ja köyhien välisen kuilun syveneminen ihmisten yhteiseloa, se, että nettikansalaiset eivät saa laillisesti jakaa ja kopioida musaa, leffoja ja tietokoneohjelmia, ei ole varsinainen yhteiskunnallinen epäkohta.
[/quote]

Tässä ilmeisesti sivutaan juurikin kysymystä pinnallisuudesta.

[quote=demokraatti]
Näistä väitteestä en olisi niinkään varma. Joka tapauksessa erilaisten asioiden mahdollisimman hyvä selittäminen yhteisen teorian alle on tieteen tarkoitus ja kehityksen edellytys – eikä ollenkaan helppoa. Onko se poliittisen vaikuttamisen kannalta järkevää, on ehkä toinen asia. Toisaalta, asiasta on merkittävä ennakkotapaus jo 1600-luvulta. Aurinkokeskeistä maailmankuvaa oli jo teoreettisesti esitetty vaihtoehtona maakeskeiselle, mutta havaintoihinsa vedoten Galilei väitti, että myös käytännössä maa kiertää aurinkoa. Paavi saattoi hyväksyä kyseisen asian hypoteesina, muttei käytäntönä. Varmaankin Galilei toimi poliittisesti järjettömästi, kun ei saanut käännettyä paavin päätä ja oppinsa kiellettiin. Mutta eikö paavi toiminut vielä järjettömämmin, kun asetti uskonnollisen ja poliittisen realismin tärkeämmäksi kuin tieteen kehityksen?
[/quote]

Kaunis tarina, mutta minä en näe yhteyttä tämän ja minkään muun välillä :) En tiedä, oletko tiedeihminen (enkä haluakaan tietää, koska se ei ole nyt olennaista) mutta voin kertoa, että minä en ole. Ajattelen kuten liikemies, toisinaan kuten insinööri (en osaa sanoa, miten poliitikko ajattelee.) Ymmärrän tieteen ja tämän hyvän selittämisen yhden teorian alle meriitit, mutta tällainen on minun ajatusmaailmassa ylellisyyttä, johon ei usein ole varaa ja, alan epäillä, johon minun aivoni eivät yksinkertaisesti sovellu. Jos Suomessa olisi selvä vastine Piratbyrånin kaltaiselle think-tank organisaatiolle, osoittaisin sinut heidän suuntaansa, sillä lahjasi saattaisivat tulla parempaan käyttöön siinä ympäristössä. Meillä on Piraattiliitto, mutta en tiedä, mihin suuntaan hra. Pahalahti aikoo sitä viedä.

Jos puhutaan ihmisten sijaan asioista, niin en todellakaan näe Piraattipuolueen visioimaa maailmaa vallankumouksellisesti erilaisena nykymaailmasta. Me emme aja muutosta talouden rakenteeseen – tämä muutos on jo tapahtunut. Teknologia on muuttanut talouden maastoa ja Piraattipuolueen pyrkimys on muuttaa kartta vastaamaan sitä (Falkvingea lainatakseni). Yllättävintä poliittisessa piratismissa ei ole se, kuinka radikaalia se on vaan se, kuinka radikaalia se ei ole.

Mitä tulee käytännön mahdollisuuksista keskustelemiseen, se on strategiakysymys. Piraattipuolue ei tule menestymään koska sen ohjelma on kapea, ja yhden asian puolueet ei menesty koskaan. Se johtuu siitä, että yhden asian puolueita on johdettu miten sattuu. Itse uskon Piraattipuolueen menestyksen rakentuvan nimenomaisesti sen kapeuden päälle. Koska PP maistuu vähemmän mutta paremmalta (nyt lainaan Marilyn Mansonia, meh), sillä on potentiaalia vedota uuden vuosituhannen yhteiskunnissa eläviin ihmisiin odottamattomilla tavoilla. En minä tätä perustella osaa: vaistoni sanoo näin ja se on palvellut minua hyvin tähän asti.