Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
demokraatti # Posted on 8.4.2008 at 8.26
Profiilikuva käyttäjästä demokraatti

Quote:Matti Hiltunen kirjoitti:
Kaunis tarina [Galilein ja paavin erimielisyydestä], mutta minä en näe yhteyttä tämän ja minkään muun välillä :)

No tässä opetuksena on se, että paavi toimi väärin, vaikka hänen kantansa nautti lähes sataprosenttista hyväksyntää suuren yleisön keskuudessa. Yleisen kehityksen kannalta on luotettava siihen, että hyvin perustellut teoriat antavat kestävämpiä ohjeita käytännön pyrkimyksille kuin pyrkimysten ideologinen tai poliittinen kannatus. Eikä ole mitään syytä ajatella, etteikö tämä pätisi myös yhteiskuntaa koskevissa teorioissa ja käytännöissä.

Esimerkiksi, olet kirjoittanut kannattavasi periaatteessa patenttijärjestelmän täyttä hylkäämistä ja täyttä infoanarkismia, mutta et usko yhteiskunnan olevan vielä valmis siihen. Toisin sanoen, sinulla on perusteltu kantasi sille, että patenttijärjestelmän ja tekijänoikeuksien jatkaminen on yhteiseksi haitaksi, mutta koska niiden poistaminen ei ilmeisesti saisi poliittista kannatusta, pyrit johonkin puoliratkaisuun. Minun mielestäni se on huono strategia, koska puoliratkaisua ei pysty perustelemaan millään järkevällä tavalla. Sen joutuu perustelemaan sillä, että enemmistö tai paavi on osittain oikeassa – mitä se sitten tarkoittaakin? – mutta ainakaan esittämäni esimerkin tapauksessa näin ei asia ollut.

Quote:Matti Hiltunen kirjoitti:
Me emme aja muutosta talouden rakenteeseen – tämä muutos on jo tapahtunut. Teknologia on muuttanut talouden maastoa ja Piraattipuolueen pyrkimys on muuttaa kartta vastaamaan sitä (Falkvingea lainatakseni).

Tässä on käsitesekaannus. Juuri niin kuin kirjoitit, teknologia on muuttanut talouden maastoa, mutta päinvastoin kuin kirjoitit, talouden rakenne ei ole vielä muuttunut vastaamaan teknologian muutosta. Talouden rakenne eli työn, rahoituksen, tuotannon, kaupan ja kulutuksen verkosto muodostuu vähitellen kun ihmiset toimivat etujaan ajatellen ja noudattaen omaksumiaan omistamisen ja kaupankäynnin sääntöjä. Nämä säännöt ovat puolestaan alisteisia talouden vahvimpien osapuolien, yritysten ja valtiovaltojen, ajatuksille ja selityksille siitä, mikä on kaikille hyväksi. Talouden rakenne muuttuu vasta, kun jotkin olennaiset omistamisen ja kaupankäynnin säännöt muuttuvat. Ja ne muuttuvat vasta, kun talouden vahvimpien osapuolien selitykset yhteisestä hyvästä menettävät uskottavuutensa ja korvautuvat paremmilla selityksillä, jotka edellyttävät sääntöjen muuttamista.

Nyt piraattipuolueen kanta näyttää olevan se, että pidetään kiinni yhteistä hyvää koskevista vanhoista selityksistä, mutta vaaditaan käytännöllisistä syistä joitakin muutoksia joihinkin tekijänoikeussääntöihin. Tämä on vähän kuin olisi aikanaan pitänyt kantanaan sitä, että paavi on kyllä oikeassa siinä, että maapallo pysyy paikallaan ja aurinko kiertää sitä, mutta eikö käytännön havaintoihin perustuen voitaisi ajatella, että muut planeetat kiertävät aurinkoa.

Mutta paremman kuvan tällaisen kannanoton vaikeuksista saat, kun vastaat 4.4. viestissäni esittämiini puolueohjelmaa koskeviin kommentteihin ja myös Halilalle esittämääni kysymykseen, mikä on se yhteiskunnallinen ongelma, johon piraattipuolue on paras vastaus.