Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 9.4.2008 at 10.39
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

Quote:[quote]
Näkisin kriittisimmäksi virheeksesi sen, ettet ilmeisesti ymmärrä luonnontieteiden ja ihmistieteiden perustavia eroja. Yksinkertaistettuna ja tähän tapaukseen sovitettuna: Paavin tai suuren yleisön mielipiteellä ei ollut vaikutusta planeettojen liikkeeseen. Eroja on toki muitakin, suurin osa ilmeisiä.

Et kai kuitenkaan ole sitä mieltä, että yhteiskunnallisen liikkeen poliittinen kannatus antaa kestävämpiä ohjeita yhteiskunnallisille pyrkimyksille kuin järkevät perustelut? Että esimerkiksi kommunistiset pyrkimykset johtivat viime vuosisadan alun Venäjällä kestävään ratkaisuun, koska niillä oli suuri ideologinen ja poliittinen kannatus? Vai olisiko sittenkin niin, ettei Leninin tai kommunistien mielipiteillä ollutkaan vaikutusta siihen, miten ihmisten asiat suuremmissa ympyröissä kehittyvät.[/quote]

En allekirjoita mitään noista väitteistä, tai siis en kumpaakaan. Kuitenkin siinä missä ihmisen mielipiteiden vaikutus luonnontieteen totuuksiin on ilmeisen olematon (ellei ole radikaali postmodernisti), ihmisten mielipiteiden vaikutus ihmistieteiden totuuksiin on ilmeinen. Merkittävyys toki vaihtelee ja on kiistanalaista, mutta tuskin kukaan kieltää teoreettista periaatetta vaikka epäilisikin sen vaikutusta käytännössä. Ehkä olet kuullut esimerkiksi itseään toteuttavasta ennustuksesta? Selkein esimerkki lienee se tosiasia, että taloustieteen teoriat ovat vaikuttanut talouteen eri tavoin ja siten talouden yleiseen kehitykseen, eli siis omaan tutkimuskenttäänsä.

Otit tuossa esimerkiksesi Galilein luonnontieteelliset teoriat ja niiden ristiriidan vallinneiden käsitysten välillä. Niitä ei yksinkertaisesti voi rinnastaa yhden puolueen tavoitteisiin. Galilei halusi muuttaa luonnontieteiden teorioita. Piraattipuolue haluaa muuttaa lainsäädäntöä, käyttäen kuitenkin siinä hyväkseen mm. taloustieteen tutkimuksia. Piraattipuolueen tarkoituksena ei ole esimerkiksi muuttaa taloustieteen teorioita tai sen yleistä suuntaa. En tiedä, miten tämän voisi selkeämmin selittää.