Re: Puolueohjelma

Julkaisija Vastaukset
HarriKivisto # Posted on 9.4.2008 at 11.04
Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

Takaisin aiheeseen:

1. Muutoin kuin ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön täydellinen vapautus
– näyttäisi olevan hyväksytty ja selvä.

2. Ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojan rajoittaminen viiteen vuoteen
– tämä on varmaankin tavoitteista ongelmallisin. Itse olen valmis kannattamaan viittä vuotta, mutta toisaalta kymmenen vuottakaan ei tunnu väärältä. Voisi olla järkevä eriyttää tätä eri kulttuurin muotoihin sopivaksi. Onko tarkoitus tuon ajan alkaa ehdottomasti siitä kun teos on syntynyt, vai siitä kun teoksesta on tullut julkista materiaalia (siis se on julkaistu)? Minusta jälkimmäinen kuulostaisi sittenkin paremmalta ja tekisi viiden vuoden ajan yhä paremman kuuloiseksi. Esim kirjailijalla saattaa kestää hyvinkin kauan ennen kuin teos on mennyt eri prosessien lävitse julkaisuvaiheeseen.
Voisi olla myöskin reilua määritellä tuo niin, ettei teosta saa kukaan muu käyttää kaupallisiin tarkoituksiin, mikäli tekijä ei ole antanut oikeuksia kaupalliseen levitykseen. Eli siis tuo viiden vuoden aika alkaisikin vasta siitä, kun teos tai aineisto on julkaistu kaupallisesti (tämän tarkempi määrittäminen olisi välttämätöntä). Tämä järjestely mahdollistaisi esim. kirjallisuudessa, runoudessa jne. sen, että tuntematon kirjailija voisi rauhassa tehdä itseään tunnetuksi jakamalla teoksiaan ja antamalla niiden levitä vapaasti, toivoen niiden saavuttavan myöhemmin kaupalliseen levitykseen riittävän suosion tai huomion.

3. DRM-kielto
-kiistelty. Löytyykö tästä minkäänlaista konsensusta?

4. ohjelmisto ja lääkepatentit
-minulle selvä, ja käsittääkseni tästä olisi konsensus?

5. kansalaisten yksityisyyden turvaaminen
-tämän voisi joko poistaa tai sitten muokata. Voisi pikemminkin puhua poliittisesta avoimuudesta, päätöksenteon läpinäkyvyydestä sekä yleisesti ottaen kansalaisten perusoikeuksien suojaamisesta teknologian kehittyessä. Eli puhuttaisi enemmän kirjesalaisuudesta sähköpostissa sekä muussa sähköisessä viestinnässä. Verkossa pätisivät samat periaatteet kansalaisten salakuuntelun suhteen kuin muutenkin: täytyy epäillä vakavasta rikoksesta (ja olla jonkinlaista perustaa epäilyksille). Salakuunteluun on oltava oikeuden päätös jne. Operaattorit eivät tee päätöksiä internetin käyttäjien suhteen. Niillä saa olla oikeus erilaisiin suodatustoimenpiteisiin vapaassa kilpailuympäristössä, mikäli millään ei ole merkittävää monopoliasemaa (tällä hetkellä monilla alueilla ei ole riittävää kilpailua, että oikeutta mihinkään muuhun kuin käyttäjän kannalta vapaaehtoiseen suodatukseen voisi tämän periaatteen nojalla antaa).

On parempi jättää kauhukuvat, salaliittoteoriat sekä poliittiset viitteet (911 jne) pois ohjelmasta. Niitä voi tarvittaessa käyttää vaalitilaisuuksissa ja väittelyissä, mutta ei kannata lyödä niitä kiveen ainakaan tässä vaiheessa. Ei kannata edes liiemmin vihjailla – vievät vaan sivuraiteille.