Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Julkaisija Vastaukset
Kaj Sotala # Posted on 30.3.2008 at 18.50
Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

Kopioidaan tänne nyt Puolueohjelma-ketjussa tekemäni huomio:

Kaupallisen kopioinnin rajoittaminen tiettyyn aikaan motivoi kaupalliset toimijat levittämään tuotoksensa mahdollisimman laajasti ja halvasti kaikkien saataville, sen sijaan että vain istuisivat omaisuutensa päällä. On helppo löytää lukemattomia kirjoja, levyjä, ja muita teoksia, joiden alkuperäiset painokset ovat loppu ja joille olisi vielä kysyntää, mutta ei niin paljoa kysyntää että oikeuksienomistajia kiinnostaisi ottaa niistä uusintapainoksia. Kaupallisen kopioinnin vapaus ratkaisisi tämän – ja jos alkuperäinen julkaisija tahtoisi jatkaa voittojen keräämistä suoja-ajan jälkeenkin, olisi heillä sen viiden tai kymmenen vuoden ajan kerätty maine virallisena julkaisijana, joka varmistaisi että ihmiset ostaisivat heiltä edelleenkin. Luonnollisesti tämä vaatisi sen, että se maine olisi ehditty kerätä, joka taas kannustaisi hyödyntämään omia tuotteitaan paremmin suoja-aikana.

En kyllä allekirjoittaisi Piratpartietin väittämää siitä, etteikö jokin teos voisi olla voitokas jos se ei ensimmäisen viiden vuoden aikana tuottaisi. Onhan näitä nukkujahittejä, joista tulee sattumalta isoja juttuja vasta useampi vuosi ilmestymisensä jälkeen. Mutta tämä on tasapainottelua – millainen suoja-aika takaa mahdollisimman monelle kaupalliselle taholle voitot samalla kun takaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden hyödyntää tuotteita. Valtaosa oikeasti ison budjetin viihteestä (elokuvat, tv-sarjat) taitaa tosiaan olla sellaista joka tuottaa suurimmat voittonsa hyvin lyhyenä aikana. Jatko-osilla ja oheiskrääsällä toki voi rahastaa myöhemminkin, mutta niiden kohdalla suoja-aika luonnollisesti lasketaan niiden ilmestymisestä, ei sen teoksen jolle tuotettiin jatkoa. (Itse saattaisin kyllä pehmentää vaatimusta viidestä kymmeneen vuoteen, mutta minulla ei tähän ole oikein järkiperusteita, muuten kuin epämääräinen mutu.)

Mitä tulee kaupalliseen kantaan, olen alusta asti ollut sitä mieltä, että yksi tärkeimmistä syistä kannattaa piraattiaatetta ovat merkittävät taloudelliset ja kulttuurilliset tehokkuushyödyt jotka seuraavat tekijänoikeusmonopolien poistamisesta. En missään nimessä tahdo seurata Piratpartietin esimerkkiä ja hylätä yhtä tärkeimmistä argumenteistamme julkisessa väittelyssä. Mikäli se vaarantaa väitteemme sijoittumattomuudesta taloudelliselle akselille, niin se on vain merkki siitä että se väite tulisi hiljaa pudottaa. Keskustelut muiden aktiivien kanssa ovat vähitellen saaneet minutkin noteeraamaan vahvemmin perusoikeus- ja kansalaisoikeus-näkökulmat tekijänoikeuksien purkamiselle, mutta ne eivät koskaan olleet se painavin argumentti joka minut piraattiagendaan konvertoi. Se joka minut voitti puolelleen oli puhtaasti taloudellista näkökulmaa käsittelevä Against Intellectual Monopoly, ja mitä foorumia katsoo, ovat sitä monet muutkin siteeranneet. Puhumalla selkeästi sekä taloudellisesta että ihmisoikeuspuolesta saamme puolelle enemmän, kuin jos keskittyisimme vain yhteen puoleen.

Ja kuten Puolueohjelma-ketjussa totesin: vapauksien rajoittaminen on aina se perustelua vaativa asia, ei oikeuksien lisääminen. Rajoitukset kaupallisessa kopioinnissa ovat ne, jotka pitää perustella jos niitä tahdotaan ylläpitää.