Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 8.4.2008 at 8.53
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Olen tässä ollut viikon ajan hiljaa ja koittanut miettiä omat kannat mahdollisimman selkeiksi, hetken jo tuntui siltä että moneen eri suuntaan oli niin hyviä pointteja.
Halusin varmistaa ensin mitä mieltä todellakin minä itse olen, antaa sen jälkeen sitten muiden tuomien pointtien hoitaa viimeistelyä omaan kantaan.

Quote:1. Muutoin kuin ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön täydellinen vapautus

Allekirjoitan tämän, mielestäni tämä oli parempi kuin ketjun alussa tehty ympäripyöreä liirun laarum.
Tämän ketjun alussakin oleva on hyvä, mutta alkuperäinen on parempi siksi, koska:
Sen on kolahdettava myös ei poliittisesti aktiiveille ja niille jotka eivät asiasta mitään tiedä tai eivät tiedä ongelmakohtia, eli oltava mahdollisimman selkeä.
Sen on oltava sellainen, että voin näyttää tekstin 40-50v naapureilleni myös, eikä ensimmäinen kysymys ole öö, mitä tää tarkoittaa?

Quote:2. Ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojan rajoittaminen viiteen vuoteen

Tämä on ollut yhtenä tärkeimpänä kohtana mietinnöissäni. Kannatan vuosimäärän nostoa kymmeneen vuoteen, muutoin tekstin pitämisen ennallaan.
Syitä on useita, koitan luetella tärkeimmät:
– HarriKivistö teki ketjun foorumille toiseen osioon, jossa painotettiin sitä, että puolueen on voitava olla valmis toteuttamaan puolueohjelmansa myös sellaisenaan, mikäli siihen mahdollisuuden saisi. Allekirjoitan tämän väittämän. Olisin valmis toteuttamaan viidenkin vuoden rajan, mutta uskon kymmenen olevan huomattavasti realistisempi ja toimivampi.
– Kymmenen vuoden rajaa tukemaan on huomattavasti helpompi saada ihmisiä, mutta myös alalla työskenteleviä (esim. artisteja ja levy-yhtiöitä) ja kuitenkin tuo aika on jo sellainen, joka ei tarvitsisi tulevaisuudessa uutta mietintää kovemmasta rajoittamisesta.
– Viisi vuotta on radikaali veto, se oli toki tarkoituskin, mutta 10 vuotta on edelleen radikaali, mutta myös oletettavasti pitäisi riittää kaikkilla eri aloilla (ohjelmistot, musiikki, elokuvat, tutkimukset jne).
– Aineiston luojaa tulisi kannustaa tarjoamaan tekelettään useampien kuin yhden levityskanavan tarjottavaksi. Kaikessa tapauksessa tämä ei välttämättä ole järkevää, mutta toisissa taas on. Lisäksi luojalle tulisi tarjota lain voimalla mahdollisuus myydä tuotettaan myös itse. Esimerkkinä itse tuotettu musiikkilevy, joka voisi olla myynnissä sekä yhdellä tai useammalla levy-yhtiöllä ja tämän lisäksi artisti voisi myydä itse albumiaan netissä. Yhtä yksinkertaista se ei tietenkään olisi jos levy-yhtiö on maksanut studiot ja työvoiman. Mikäli tämä otettaisiin käyttöön, siihen tarvitsisi tehdä selkeät säädökset.
– Viiden vuoden rajoitus saattaisi vielä aiheuttaa sen, että monet siivellä-eläjät voisivat julkaista materiaalia heti vapautumisen jälkeen, kymmenen vuoden rajoituksen varaan ei kovin suurta liiketoimintaa voi perustaa, ellei omaa jotakin erikoisen hyvää palvelulisää, jolloin myynnin paino taas siirtyy enemmän tuolle palvelulle eikä itse aineiston varaan.

Lisääkin syitä varmasti olisi, mutta kaikki eivät enää mieleeni tule yhtäaikaa.
Lisäksi en kannata retroaktiivista lakia. Vaikka nykyinen TO-teollisuus asiaa näin ajaakin, me voimme pelata normaaleilla yhteisön säännöillä, eikä meillä ole omat tulot tästä kiinni, mikä taasen on ollut TO-teollisuuden motiivi retrosäädäntöön.