Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi Re: Puolueohjelma, kaupallinen kopiointi

Julkaisija Vastaukset
Matti Hiltunen # Posted on 2.4.2008 at 17.42
Profiilikuva käyttäjästä Matti Hiltunen

Rakentelen täällä uutta puolueohjelmaluonnosta, jos joku haluaa seurata prosessia livenä. Kirjoitin kaksi ensimmäistä kohtaa kokonaan uusiksi ja yhdistin ne yhdeksi pykäläksi, joka kuuluu nykyisellään näin:

Quote:
Kaventaa ja lyhentää aineettomien hyödykkeiden keinotekoisia rajoituksia

Aineettomien hyödykkeiden levitystä on satojen vuosien ajan keinotekoisesti rajoitettu kulttuurin edun nimessä. Todellisuudessa niinsanottu tekijänoikeusjärjestelmä ei suojaa kulttuurin tekijöiden oikeuksia, vaan kulttuurin jakelijoiden taloudellisia etuoikeuksia. Aineettomien hyödykkeiden arvo nousee sitä enemmän, mitä enemmän ihmiset niitä keskenään jakavat, koska kulttuuri itsessään on vuorovaikutusta ihmisten välillä.

Tästä syystä ei-kaupallista kopiointia, tiedostonjakamista ja vertaisverkkoja ei pidä kriminalisoida; niitä tulee kannustaa. Kaikki aineettomien hyödykkeiden ei-kaupallista kopiointia koskevat rajoitukset on poistettava, sillä näiden rajoitusten olemassaolo palvelee ainoastaan luovan työn ulkopuolisten tahojen etuja kulttuurin ja ennen rikkomattomina pitämiemme kansalaisoikeuksien kustannuksella.

Kenenkään luovan taiteilijan ei tarvitse ansaita rahaa luomuksestaan seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen. Myöskään yksikään elokuvastudio tai levy-yhtiö ei perusta sijoituspäätöksiään toiveelle voitosta satojen vuosien kuluttua tulevaisuudessa. Kaupallisen käytön tekijänoikeussuojaa on nykyisestä lyhennettävä merkittävästi. Koska aineettomien hyödykkeiden eliaika on nykyaikana häkellyttävän lyhyt, on yli viiden vuoden tekijänoikeussuoja erittäin kyseenalainen; oikeudenhaltijan monopolin jatkamiselle yli luojan eliniän ei ole kulttuurin näkökulmasta minkäänlaisia perusteita.

Ajatuksia?

Mahdollisia pilkku-, oikeinkirjoitus- ja kielioppi-idiotismejani saa käydä korjaamassa ihan suoraan wikiinkin.