Re: Puolueohjelman muuttaminen

Etusivu Foorumit Työryhmät Tulevaisuusryhmä Puolueohjelman muuttaminen Re: Puolueohjelman muuttaminen

Julkaisija Vastaukset
Ruuhijarvi # Posted on 19.10.2011 at 14.31
Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

Ihan hyvää pohdintaa, jokseenkin olen jossain määrin samaa mieltä ensimmäisen blogikommentoijan kanssa – päihdepolitiikassa on kyse muustakin kuin yksilönvapauksistga. Mikäli yksiselitteinen päihteiden dekriminalisaation vaatiminen puolueohjelmassa tuntuu liian radikaalilta, voitaisiin todeta, että huumepolitiikan linjaa pitäisi siirtää kohti riippuvaisten hoitoa käyttäjien rankaisemisesta, tai jotain muuta vastaavaa.

Tähän pystyvät luultavasti kaikki hiemankin liberaalimmat samastumaan – ulkopuolelle jäävät lähinnä ne, jotka vastustavat huumeidenkäyttöä vain sen takia, että se on laitonta, ja haluavat lain rikkomisesta aina kovia tuomiota, ajattelematta lainkaan lain mielekkyyttä. Näitä ei Piraattipuolueen äänestäjäkuntaan paljoa mahdu.

Eri asia on tietenkin se, onko huumepolitiikka kuitenkin niin pieni asia, ettei sitä kannattaisi mainita. Sen puolueohjelmaan lisäämistä puoltaa se, että ainakin aktiivisten piraattien keskuudessa dekriminalisaation suhteen on jonkinasteinen yksimielisyys, ja toisaalta, sikäli kun puolueohjelmaa laajennetaan kohti yksilönvapauksia, olisi huumepolitiikan löyhentäminen konkreettinen esimerkki siitä, mitä tämä yksilönvapauksien kannattaminen tarkoittaa.

Perustulosta sen verran, että mielestäni sitä käsittelevät puolueohjelman kohta tulee jättää sen verran avoimeksi, että se riittää kattamaan myös negatiivisen tuloveron tai muut vastaavat mallit. Tavoiteohjelmassa voisi sitten mainita, että matkalla kohti perustuloa kannatamme sosiaaliturvan yksinkertaistamisesta esimerkiksi niin, että kaikki sosiaaliturva-asiat siirrettäisiin saman luukun taakse, kannustinloukkujen karsimiseen nähtäisiin vaivaa ja byrokratiaa vähennettäisiin, eli siis haettaisiin joitain perustulon positiivisia puolia ottamatta perustuloa (vielä) käyttöön.

Myös muiden tavoitteiden lopullista käyttöönottoa ajatellen voisi olla järkevää laatia yleinen tavoiteohjelma, jossa puolueen arvoille annettaisiin jotain konkretiaa ja asioita käsiteltäisiin laajemmin. Esimerkiksi voisimme vaatia kolmansien maiden vapauttamista (ainakin vihreän teknologian) patenteista – tai siis tämän asian ajamista kansainvälisillä foorumeilla -, jo ennen kuin länsimaat olisivat valmiita patenttireformiin.

En pääse ottamaan osaa syyskokoukseen (edes etänä), mutta onnea teille, ja toivottavasti saatte hyvää jälkeä aikaiseksi!