Re: Puolueohjelman muuttaminen

Etusivu Foorumit Työryhmät Tulevaisuusryhmä Puolueohjelman muuttaminen Re: Puolueohjelman muuttaminen

Julkaisija Vastaukset
Tronic # Posted on 19.10.2011 at 23.40
Profiilikuva käyttäjästä Tronic

@Ruuhijärvi

Monia hyviä aiheita jouduttiin jättämään ohjelmasta pois eri syistä, usein ohjelman pitämiseksi yleisellä tasolla. Päihdepolitiikka oli yksi näistä ilman erillistä mainintaa jääneistä aiheista, mutta se kyllä sisältyy yksilönvapauksiin, joka ohjelmaan kirjattiin. Myös sinua erityisesti koskettavasta yleisestä asevelvollisuudesta oli puhetta suunnittelukokouksessa, mutta se on ilmeisesti jakanut puolueen rivejä kovasti, joten siihen ei tulla ottamaan kantaa.

Perustulo on täysin sama asia kuin negatiivinen tulovero, vain eri tavalla määriteltynä. Jos piirretään kaavio jossa x-akselilla on ansiotulot ja y-akselilla nettotulot ja käytössä tasaveroprosentti p, ovat mallit seuraavanlaiset:

[code]
Perustulo: y = x - p x + A = (1 - p) x + A, jossa A on perustulon suuruus
Neg. tulovero: y = x - p (x - B) = x - p x + p B, jossa B:tä suuremmilla tuloilla käteen jää bruttotuloa vähemmän
[/code]

Kumpikin malli tuottaa kuvaajaan suoran, jonka kulma riippuu p:stä. Kun valitaan A = p B, ovat suorat keskenään samat. Negatiivisen tuloveron säädettävä parametri B vaan on kovasti epäintuitiivisempi kuin perustulomallin A, mutta kumpikin malli tuottaa saman tuloksen.

Tietysti sitten pitäisi määritellä A:n ja p:n suuruudet ja lisäksi mahdollinen erillinen progressio (joka ei oikeastaan ole tarpeen, koska perustulojärjestelmä itsessään tuottaa voimakkaan progression pieni- ja keskituloisille). Olen kanssasi samaa mieltä siitä ettei meidän ole kannattavaa tehdä kovin pikkutarkkaa mallia varsinkaan puolueohjelmaan, sillä todellisuudessa parametrien arvoista kuitenkin väännettäisiin vasta hallitusneuvotteluissa joskus kaukana tulevaisuudessa, kaikista muista yksityiskohdista puhumattakaan (kuten kuuluuko asuminen perustuloon vai säilytetäänkö asumistuki erillisenä).