Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Julkaisija Vastaukset
maanisto # Posted on 9.3.2008 at 20.29
Profiilikuva käyttäjästä maanisto

Jokaiseen nettiyhteyteen liitettävä kasettimaksu on erittäin kannatettava idea – ainakin väliaikaisena ratkaisuna. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2006 noin 1,4 miljoonaa laajakaistaliittymää, joten jos kasettimaksu olisi keskimäärin 2€/kk (maksu perustuisi nettiyhteyden nopeuteen, eli nopeasta yhteydestä tulisi maksaa enemmän kuin hitaasta), tekijänoikeuksien omistajien kesken jäisi jaettavaksi vuodessa 33,6 miljoonaa euroa (12kk x 2€ x 1 400 000 liittymää). Vertailun vuoksi mainittakoon, että esimerkiksi Teosto ilmoitti keränneensä vuonna 2006 kotimaasta musiikin esityskorvauksia 36,6 miljoonaa euroa.

Tällä ratkaisulla olisi ainakin se erittäin positiivinen seuraus, että sen myötä tiedostojen lataaminen netistä voitaisiin palauttaa saman tien lailliseksi (ja sadattuhannet nettikäyttäjät lakkaisivat olemasta rikollisia), koska lataajat maksaisivat lataamastaan tekijänoikeuksien alaisesta materiaalista. Samalla voitaisiin laillistaa myös tiedostojen jakaminen, kunhan se ei ole kaupallista, ammattimaista, laajamittaista tai ilkivaltaista.