Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Julkaisija Vastaukset
JJNiemi # Posted on 1.4.2008 at 22.30
Profiilikuva käyttäjästä JJNiemi

Quote:
Lakikirjat taitavat olla täynnä tuollaisia ympäripyöreyksiä, siis eräänlaisia porsaanreikiä vaikeasti ennakoitavia tilanteita varten. Laajamittaisuus on määriteltävä tapauskohtaisesti.

Heh heti tuli mieleen tekijäoikeuslaista vahvan suojauksen murtaminen.

Laajakaistavero olisi periaatteessa toimivin ehdotus. Mutta tuossa esimerkissä oli käytetty 1,4 miljoonaa laajakaistaa ja se määrä kasvaa kokoajan. Muutaman vuoden päästä se luku on jo 3 miljoonaa ja jos teostolle maksetaan vieläkin se 2e/kk, on tuo 33,6 miljoonaa euroa yli kaksinkertaistunut. Noh, kun musiikkiteollisuus saa noin suuria summia, tottakai siihen haluaa myös elokuva-, ohjelmisto- ja pornoteollisuuskin mukaan.

Tästä aiheutuu taas se, että se summa onkin jo kasvanut vaikka 20e/kk, josta jaetaan se edellä mainituille teollisuudenaloille.

Ja nyt kun se raha on jaossa, se täytys jakaa niille artisteille. Minkä mukaan artisti saa teostolta rahaa? Latausmäärien? Noh, siinäpä on sitten urakka alkaa laskemaan eri p2p-verkoissa liikkuvien biisien määrää, jotta saadaan vaikkapa artistien latausmäärien perusteella jaettua rahat. Toinen vaihtoehto on, että kaikki tasan, jolloin hyvin myyvä artisti saa saman verran rahaa, kuin 2 keikkaa vuodessa heittävä kollega.

Laittaa miettimään, mutta jossakin vaiheessa noi hankaluudet tulevat muutenkin vastaan.