Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista Re: Tiedostojen jaosta ja teostomaksuista

Julkaisija Vastaukset
MrHUU # Posted on 2.3.2008 at 12.51
Profiilikuva käyttäjästä MrHUU

Ruotsissa on ehdotettu laajakaistaveroa, jonka voi halutessaan maksaa, jolloin välttyisi TO-mafian aiheuttamalta uhalta. Jos et maksa kyseistä veroa, ja siltä harrastat esimerkiksi musiikin laitonta kopiointia, voit joutua tekemisiin poliisin kanssa. Saattaisi siis olla ehkäpä ihan toimiva ratkaisu… Mutta tietysti tämän veron suuruus vaikuttaisi sen suosioon ja yleistymiseen.

TO-mafia luonnollisesti haluisi että maksu olisi mahdollisimman suuri, kuluttajat vastaavasti että se olisi mahdollisimman pieni. Niin tai näin, kompromissoratkaisu voisi olla toimiva ratkaisu…

Toisaalta jos ajatellaan mistä nyt maksamme teostomaksuja:
– MP3/4 -soittimet
– Tallentavat digiboxit (kovalevyt)
– Muistikortit
– Tyhjät CD/DVD-levyt
– Varmasti löytyy kasa muitakin laitteita mistä joutuu maksamaan TO-maksuja

TO-mafia on siis onnistunut levittäytymään aika hyvin markkinoille. Jos asiaa ajattelisi yksinkertaistetusti, niin kuluttaja maksaa monesti aivan turhaan, sillä suurin osa esimerkiksi tyhjistä levyistä menee omien digikuviesi varmuuskopiointiin. Omilla henkilökohtaisilla valokuvillasi ei ole mitään tekemistä teostomaksujen kanssa, mutta silti joudut maksamaan niitä (etkä kuitenkaan saa korvausta tuotoksistasi esimerkiksi teostolta tai gramexilta). Tämän takia ns. teostomaksujen tulisi kuulua vain kaupallisiin tuotteisiin (kuten musiikki ja elokuvat).

Teostomaksujen tarkoitus on kompensoida kotikopioinnista aiheutuvia tulonmenetyksiä. Koska kuluttajat ovat kuitenkin maksaneet teostomaksuja epäsuorasti laitehankintojensa yhteydessä, niin periaatteessa laittomasti kopioidut teokset muuntuvat laillisiksi tällaisessa laitteessa.

Tämä on toki kärjistys asiasta eikä se todellakaan ole noin yksioikoinen kuten sen olen esittänyt. Mutta kuluttajan kannalta olisi reiluinta että teostomaksua maksetaan vain oikeista tuotteista (esim musiikki ja elokuvat). Tai vastaavasti teostomaksuja maksettaisiin yhdestä jos toisesta asiasta, mutta sitten esimerkiksi elokuvat ja musiikki olisivat ilmaiseksi saatavilla.