Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vaihtoehtoiset menetelmät Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Julkaisija Vastaukset
wiltzutm # Posted on 3.3.2008 at 13.04
Profiilikuva käyttäjästä wiltzutm

[quote=mutsis]
Aivan. Eikä pienemmätkään levy-yhtiöt ole moisia tehneet. Mistäköhän se kertoo? Siitä ettei tule riittävästi tuottoa.
[/quote]

Tuotot LEVY-YHTIÖILLE eivät varmasti olekaan samoja mihin levy-yhtiöt ovat tottuneet nykyisellä monopolillaan, mutta artistit joiden tekeleistä ihmiset tahtoisivat maksaa, saisivat varmasti tulonsa. Kysymys kuuluukin: kuuluuko sellaiselle artistille palkkaa, jonka töitä kukaan ei halua kokea? Jos vastaat kyllä, sehän tarkoittaa sitä, että maksaisit yrityksen omistajana palkkaa potkut saaneille…ei minullekaan makseta palkkaa jos en tee työtä. Entä tarvitaanko levy-yhtiöitä nykyisessä muodossa ollenkaan?

[quote=mutsis]
Eli joku ei saa tienaa mielestäsi liikaa? Jos ihmiset haluavat maksaa kaupunkin räjäyttämisestä niin mikä siinä on sinulle ongelma? Minä ainakin haluan hienoja efektejä ja olen valmis maksamaan niistä. Katsoisitko mielumin huonoja vai hyviä elokuvia? Hyvien ihmisten aika maksaa.
[/quote]

Myönnän että on jossain määrin naiivia ajatella tällätavoin ja kärjistin toki hieman asioita. Tarkoitin enemmänkin sitä, että tällä hetkellä elokuvabisneksessä rahat tuntuvat valuvan aina vääriin paikkoihin. Miten esimerkiksi selität joidenkin elokuvien hyvän laadun, mutta halvan tuotantohinnan? Enkä nyt tarkoita pelkkää starwreckiä…(itseasiassa en itse pidä koko filmistä). Teollisuudessa pyritään yleensä optimoimaan (jotta voidaan pärjätä kilpailussa esim. alentamalla hintaa), eikä se välttämättä tarkoita aina laadun heikkenemistä. Mielestäni tätä ei tapahdu elokuva-alalla tarpeeksi, sillä varsinaisia varteenotettavia kilpailijoita hollywoodin muutamalle elokuvajätille ei maailmassa yksinkertaisesti ole. Ainoa ratkaisu tähänkin ongelmaan mielestäni on jokin Piraattipuolueen tapainen kuluttajienkin oikeuksia puolustava elin.

[quote=mutsis]
Ylipäätänsä: luuletteko etteivätkö yritykset tee kaikkeaan tienatakseen? Eiköhän niitä vaihtoehtoisia menetelmiä ole koitettu ja mietitty erikokoisten yritysten toimesta. Kukaan ei kiellä yrityksiä nykyisinkään käyttämästä niitä menetelmiä mitä he haluavat.
[/quote]

Olen muuten täysin samaa mieltä (valitettavasti näin on), mutta tuota Eiköhän niitä vaihtoehtoisia menetelmiä ole koitettu ja mietitty erikokoisten yritysten toimesta. -väitettä en allekirjoita. Yrityksille ei ole ollut tarpeen miettiä tuollaisia vaihtoehtoisia menetelmiä, koska rahaa tulee nykyisellään yllin kyllin. Ongelma tässä nykyisessä systeemissä onkin se, että kuluttajat ja jossain määrin myös artistit kärsivät. Ei yritykset tee mielestäni kulttuuria vaan yksityiset henkilöt ovat kaiken taiteen takana.

Otetaanpa esimerkkinä maailman suurimmat öljy-yhtiöt ja yleisesti energiayhtiöt. Näiden yhtiöiden ainaiseksi ongelmaksi muodostui, että öljy loppuu. (vrt. internet mediayhtiöille) Nykyisellään tiedetään myös toinen uhkatekijä näiden yhtiöiden bisnekselle (jos asiantuntijoihin on uskominen) nimittäin ilmastonmuutos. Jos ollaan tarkkoja monet asiantuntijat tiesivät ilmastonmuutoksesta jo 70-luvulla, mutta kansan tietoisuuteen se ennätti viimeisimpien todisteiden kera 2000-luvulla. Myös öljy-yhtiöt olivat tietoisia ongelmasta, mutta lobbasivat tutkimukset hölynpölynä. Vähitellen kun yhtiöt ymmärsivät, että öljylle on pakko saada jokin vaihtoehto ja ilmastonmuutos todella on tulossa he vaihtoivat äkkiseltään puolta ja alkoivat rahoittaa vaihtoehtoisia energialähteitä. Ei olekaan sattumaa, että entiset pelkkään öljyyn pohjautuvat energiayhtiöt ovat suurimpia vaihtoehtoisen energian tukijoita ja samalla myyjiä. He siis onnistuivat kääntämään (nojoo ehkä jossain määrin moraalisesti arveluttavasti ruokkivat ihmisten pelkoa ilmastonmuutoksesta) silloisen maailmankatsomuksen mukaiset esteet yhtiön hyödyksi ja siirtämään monopolinsa uuteen aikakauteen. Se, että he varmasti menettävät kuuluisan öljyn loputtua suuret tulot, on vain välttämätön paha, josta yhtiöt selviävät kehitettyjen vaihtoehtojen vuoksi. (toinen vaihtoehto olisi ollut heittää pyyhe kehään ja pistää firma konkkaan)

Yhtiöiden toimista näkeekin kuinka ihmismäisiä ne ovat: Uuden epämiellyttävän asian tultua ilmi, se koitetaan polkea olemattomiin tai yleensäkin kieltää. Jotkut jopa saattavat hyökätä tätä asiaa vastaan aggressiivisesti. Loppujen lopuksi kun ei asialle voi mitään se sisäistetään ja hyväksytään vähitellen. Vasta tässä vaiheessa aloitetaan suunnittelu siitä, miten selvitään asiasta/muutoksesta.

Varsinainen tarinan opetus on se, että nykyisten media-/levy-/elokuvayhtiöiden on mielestäni turha taistella tuulimyllyjä vastaan, kun yhtiöt aivan yhtä hyvin voisivat turhassa taistelussa menetettyjen miljardien sijaan hyväksyä asian ja kehittää vaihtoehtoja nykyisille toimintamalleilleen ja jopa selvitä hyvällä tuotolla internet aikakaudelle. Piraattiliikettä voisikin mielestäni kuvailla media-alan ilmastonmuutoksena.

(huom tahtoisin myös tarkentaa mutsis -nimimerkille, että nämä kirjoitukseni tällä foorumilla ovat täysin omia mielipiteitäni siinä mielessä, että ne eivät liity varsinaiseen Piraattipuolueeseen millään lailla, kunhan siis kirjoittelen täällä omaksi huvikseni. Piraattipuolueen virallisen kannan saat varmasti perustamiskokouksen jälkeen esimerkiksi puheenjohtajalta tms.)