Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vaihtoehtoiset menetelmät Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Julkaisija Vastaukset
laurijh # Posted on 4.3.2008 at 7.00
Profiilikuva käyttäjästä laurijh

[quote=mutsis]Artisti taas saa päättää täysin itse noista maksuista, se voi vaikka perustaa oman kaupan jos yhdenkään kaupan katteet eivät nappaa. […][/quote]
Tuo argumentti ei nyt oikein toimi. Perustelet artistin vapautta päättää maksuista sillä, että hän voi oman työnsä (musiikin luominen) lisäksi ryhtyä levykauppiaaksi? Todellisuus taitaa olla lähempänä sitä että our way or the highway. 95%:lla artisteista on vain tyytyminen siihen mitä olemassaoleva systeemi tarjoaa.

Quote:Kulurakenne on siis täysin artistin päätettävissä ja täten on vähän outoa väittää sen olevan nurinkurinen, vaikka tottakai se kuluttajan näkökulmasta näyttää väärältä. Kuitenkin loppupeleissä keskimääräiset artistit ovat katsoneet kys. kulurakenteen olevan vaihtoehdoista paras. Voitot vaativat sijoituksia, täten yrityksen tai bändin on viisasta tuhlata rahaa kys. asioihin maksimaalisen voiton saamiseksi.
Eikä tämäkään varmasti ole täysin artistin päätettävissä. Se on ehkä useimmille artisteille vaihtoehdoista paras, mutta vain siksi ettei muita realistisia vaihtoehtoja ole. Aloittavalla muusikolla tuskin on muuta mahdollisuutta ansaita työllänsä rahaa kuin turvautua siihen olemassaolevaan tuotanto-, levitys- ja markkinointikoneistoon. Sitten kun on jo pinnalle päässyt niin voi tehdä kuten Nine Inch Nails ja hankkiutua eroon niistä välikäsistä kun ihmiset jo tietävät mihin hakeutua. Itsekin odottelen parhaillani rahat kourassa että heidän serverinsä tulisi alkuryntäyksen jälkeen takaisin linjoille, ja toivon että muutkin artistit tajuavat ja uskaltavat ryhtyä tällaiseen suoramyyntiin. Radioheadillahan oli oma vastaava tempauksensa, joskin hieman eri toteutustapa. Nämä 2 esimerkkiä kuuluvat siihen 5%:iin joiden ei enää tarvitse tyytyä perinteisiin toimintamalleihin.

Quote:Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi se iso levy-yhtiö satsaa erittäin suurilla rahamäärillä jokaiseen artistiin, joten sen on ihan luonnollista saada siitä myös voittoa.
Tuo on kyllä ihan totta, levy-yhtiöillä on monia toimintoja joita ei niin vain voi tiputtaa musiikintekijöiden ympäriltä pois. Voisi kuitenkin harkita toimintamallia, jossa levy-yhtiöt ainakin osittain korvattaisiin jonkinlaisella artistien liitolla, joka vetäisi välistä vain sen verran että se voisi ylläpitää studioita ym. ainoastaan musiikin tuottamiseen tarvittavaa koneistoa. Toisinsanoen samankaltainen toimintamalli kuin nykyisin levy-yhtiöillä mutta huomattavasti kavennettuna ja tehostettuna. Levitys siirtyy joka tapauksessa suureksi osaksi nettiin ajan myötä, mutta tämä on joidenkin artistien tapauksessa vielä vuosien päässä (jo senkin takia etteivät heidän kohdeyleisönsä ole aktiivisia netinkäyttäjiä) joten ei tähän mitään valmiita kaikille sopivia ratkaisuja vielä ole. Myös jonkinlaista markkinointia tarvittaneen tulevaisuudessakin…