Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vaihtoehtoiset menetelmät Re: Vaihtoehtoiset menetelmät

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 3.3.2008 at 6.50
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Tietosanakirjat ja englanti-suomi ym. kielenkäännöskirjat ovat mielestäni hyvä esimerkki.
Sama sisältö löytyy jopa kattavammin netistä, silti niitä ostetaan ja kerätään. Tähän on olemassa kolme pääsyytä.
1) Ihmisen halu omistaa tuote (joka onnistuu vain fyysisesti)
2) Kaikilla ei ole nettiä käsillä
3) Hyvän teoksen tekemisestä tukeminen

Mitä taas tulee esimerkiksi musiikkiin tai videoihin.
Itse en suinkaan näe, että niiden myynti loppuisi, edes vähentyisi. Kun noiden medioiden hinnoista saadaan turhat tekijänoikeusmaksut ja tekijänoikeusjärjestöjen valvontaan kuluttamat eurot pois, niitä olisi mahdollista tarjota huomattavasti edullisemmin kuin nyt.
Lisäksi tulevaisuudessa levy-yhtiöiltä jää iso osa markkinointiin sijoitettavasta rahasta pois, sillä netti hoitaa tätä monessa roolissa (puskaradio miljoonien ihmisten kesken, edulliset mainokset muilla sivustoilla, mahdollisesti jopa iso verkkoportaali, joka näyttäisi sekä myydyimpien levyjen, että p2p piireissä suosituimpien levyjen listaa).
En koe audiovideotuotteiden myyntiä lainkaan ongelmallisena tulevaisuudessa ja vaikkei suoranaisesti piraattipuolueen asiaan kuulukkaan, olen harkinnut tekeväni perusteellisempia laskelmia asiasta, jolloin asioiden näyttäminen paperilla (virtuaalisella tai fyysisellä) helpottuisi huomattavasti.
Näihin laskelmiin tosin tarvittaisiin ainakin parilta suomalaiselta muusikolta yhteistyötä, jotta voisi laskea mitkä tulot ja menot jäävät pois, mitkä tulevat tilalle jne.

Eikö piratismi tapahdukkin pääosin netissä? Entä jos teoksen hinnan saisi laskettua niin alas, että yhdestä paikasta saisi ladattua lähes minkä tahansa levyn tai elokuvan huomattavan paljon edullisemmalla (spekuloiden 1-2e), ostaisitko vai etsisitkö ensin muualta netistä?
Jo tässä vaiheessa monet saattaisivat ostaa sen suoraan siltä paikalta joka sitä myy. Viimeistään jos sitä ei netistä vaivattomasti löydy.
Entä jos tuo palvelu tarjoaisi sinulle jotain käytännönetua jota et netistä lataamalla suoraan saa?
Jos tuo portaali tarjoaisi mahdollisuuden levyn lataamisen lisäksi kuuntelemaan sitä suoraan tuolta portaalilta omalla soitto-ohjelmallasi (useimmat tukevat streamausta)?

Selvä, tuo kuulosti minusta hyvältä, se säästäisi levytilaa jonkin verran ja kuitenkin saisin kaikki musiikit halutessani kirjoittaa levylle ja tyrkätä autosoittimeen.
Mutta entä jos…se koskisikin myös videoita.
Nyt heräsi oma kiinnostuksenikin kun tätä kirjoitan.
Kuinka paljon vievät leffat ja sarjat ihmisten koneilla tilaa? 100GB? 500GB? 1TB? Kirjoitetaanko ne kaikki aina levyille ja kuka niitä satoja levyjä jaksaa aina selata?
Entä jos tuo palvelu antaisi elokuville saman toiminnon. Voisit ladata niitä kotiin tai soittaa suoraan streamattuna.
DVD elokuvan katsominen streamattuna vaatisi vähintään 4M yhteyden ja silloinkin sen pätkiminen olisi kuun asennon varassa.
Pienellä, hyvin pienellä, softakehittelyllä soittimeen tehtäisiin bufferointi, joka lataisi leffasta alkuneljänneksen ja alkaisi sitten nappia painamalla sitä soittaa.

Tämä luonnollisesti tällä hetkellä tarkoittaisi lähinnä tietokonetta, mutta pienellä softa/laitekehityksellä tämän toiminnon saisi jo mm. digibokseihinkin.
Niin ja kuka tämän palvelun kehittäisi? Joko yksityinen taho, joka haluaisi tällä tehdä rahaa, tai sitten audio ja video teollisuus yhdessä.

Pahoittelen jos innostuin liikaa jo vaihtoehtoista menetelmää kirjoittaessa, mutta tämä tuli suoraan sielusta, tällaista palvelua itsekkin tarvitsisin.
Tällä hetkellä lähimpänä tätä on valikoimaltaan bittorrent, bufferoinniltaan eräs linux mediansoittosofta.